Другі роковини «референдуму» в Криму: обіцянки українських політиків

Читать на русском
Що обіцяв український політикум напередодні так званого кримського референдуму і що з цього вдалося виконати?

16 березня 2014 року в окупованому Збройними силами Російської Федерації українському Криму так звана «влада» півострова провела псевдореферендум, метою якого було «приєднання» до Росії. Минуло два роки з того дня, а обіцянки деяких українських політиків так і залишилися просто словами.

«Слово і Діло» вирішило нагадати обіцянки народних обранців та українських чиновників на тему псевдореферендуму в Криму.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє використати всі можливі законні методи, щоб стабілізувати ситуацію в КримуСказано 27 лютого 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

27 лютого 2014 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що влада буде застосовувати всі можливі законні методи, щоб стабілізувати ситуацію в Криму. В результаті ситуація в Криму не була стабілізована, а 17 березня на півострові відбувся незаконний «референдум». 20 березня того ж року російська Держдума ратифікувала угоду про прийняття Криму та Севастополя до складу Російської федерації.

28 лютого 2014 року на той момент секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій пообіцяв, що українська влада вживатиме «дієвих та оперативних» заходів для нейтралізації сепаратизму в Криму. Попри такі заяви, жодних дій України не вчинила через неготовність армії до бойових завдань.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій обіцяє вжити заходи для нейтралізації сепаратизму в КримуСказано 28 лютого 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

12 березня 2014 року колишній виконувач обов'язків голови Верховної Ради та президента України Олександр Турчинов заявив, що кримську Верховну Раду буде розпущено, якщо рішення про проведення референдуму в Криму не буде скасовано. 15 березня 2014 року ВРУ підтримала рішення про розпуск парламенту Криму, втім, так званий «референдум» все ж таки відбувся.

16 березня 2014 року екс-міністр оборони Ігор Тенюх заявив, що Україна не буде виводити Збройні сили з території Криму після так званого «референдуму» про приєднання до Росії. Те саме обіцяв і екс-перший віце-прем'єр-міністр Віталій Ярема, але через 3 дні, 19 березня, РНБО ініціювала виведення ЗСУ з території півострову.

Так званий «референдум» пройшов від дулами автоматів російських військовослужбовців і завершився з очікуваним результатом щодо приєднання Криму до Росії, втім українські політики за допомогою дипломатії продовжують роботу над поверненням півострова.

Питання Криму сьогодні

14 січня 2016 року Президент України Петро Порошенко заявив, що запропонує створити міжнародний механізм із деокупації півострова Крим. Оптимальним для такого механізму буде формат «Женева плюс». До цього формату Україна має намір долучити турецьких представників, які вже погодилися взяти в ньому участь.

Крім того, низка чиновників і депутатів України обіцяли про повернути Крим Україні, в тому числі нардеп, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Президент України Петро Порошенко, нардеп Павло Кишкар, нардеп Юрій Мамчур, лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та інші.

Чи зможе Україна повернути під свій контроль територію півострова та чи виконають власні зобов'язання українські політики? Багато запитань, а відповідей практично немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: