Донбас не буде проукраїнським ще багато років – експерт

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

У нинішніх умовах проводити вибори просто неможливо, хоча, безумовно, вони потрібні, але багато що залежить від того, яким буде закон про вибори.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи заяву голови Луганської військово-цивільної адміністрації Георгія Туки про те, що вибори в ОРДО/ОРЛО можливі мінімум через 5 років.

«Нам, на жаль, не прищепили того, що ті за кого ми проголосували, мають виконувати свої функції, обіцянки. Тобто ті, кого жителі там виберуть, повинні будуть вирішувати їхні проблеми. Але як проводити вибори на території, де, окрім війни, ще й ведеться пропаганда? Там не буде жодних проукраїнських думок, нормальних відносин у найближчі п'ять років, навіть якщо ми будемо робити дуже багато для цього», – міркує Горбатко.

Як підкреслив експерт, вибори потрібні, але тоді в таких умовах потрібно проводити вибори частіше.

«Можливо, через кожні два роки. Нехай вони зберуть команду, запустять щось, і якщо вони не справляються, щоб була можливість звільняти їх із посади. Але це все більше розмови, тому що ситуація дуже складна, і не Тука вирішує, коли проводити вибори», – аналізує він.

Також експерт зазначив, що є дуже багато нюансів щодо проведення виборів і один із них полягає в тому, що Україна хоче, щоб на виборах голосували і внутрішньо переміщені особи, а РФ хоче, щоб вибори відбулися безпосередньо на непідконтрольних територіях.

«Тобто ті, хто там є, голосують. Вже зрозуміло, якими можуть бути результати. Саме тут криється суть: яким буде сам закон про вибори?», – констатував Олександр Горбатко.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на Донбасі пройдуть виключно в рамках українського законодавства. Додамо, що рівень відповідальності Президента, враховуючи статистику його обіцянок та їх виконання, становить 40%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: