Чи потрібне Україні скорочення депутатського корпусу? Думка експерта

Читать на русском
Минулого року перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук пообіцяв, що 220-тисячний депутатський корпус в Україні буде скорочений мінімум на 30%.
Володимир Цибулько

Минулого року перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук пообіцяв, що 220-тисячний депутатський корпус в Україні буде скорочений мінімум на 30%. Політичний експерт Володимир Цибулько в коментарі «Слову і Ділу» проаналізував відповідну ініціативу Ковальчука.

За його словами, по суті обіцянка заступника глави АП є виконаною, адже, внаслідок прийняття закону про місцеві органи самоврядування, місцевий депутатський корпус дійсно був скорочений на 30%.

«Єдине що спірним є питання депутатського корпусу найвищого законодавчого органу. 450 депутатів – мало це чи ні? Я вважаю, що, якщо озиратися на аналогію з Польщею, де двопалатний парламент, то у нас не так вже й багато депутатів», – зазначив політолог.

«Хіба що повернутися до ідеї двопалатного парламенту і тоді скоротити нижню палату до 300 осіб, а 150 чи 125 осіб лишити у верхню палату. Навіть можна 75», – додав Цибулько.

Гройсман обіцяє надіслати виборцям «листи правди» про відповідальність нардепівКожен українець отримає листа, в якому будуть вказані показники роботи їхнього народного депутата, обіцяє спікер Верховної Ради Володимр Гройсман.

Щоб скоротити кількість народних депутатів потрібно також внести відповідні зміни до Конституції. «Тобто склад Верховної Ради зафіксований у Конституції. Просто нинішня виборча модель не дала можливості обрати саме 450 депутатів. Тому де-факто ми маємо 423 депутати, плюс два обрані міськими головами, плюс один, який уже пішов з життя», – констатував експерт.

Щоб внести відповідні зміни до Основного закону потрібні голоси більшості народних депутатів, але тут теж все неоднозначно, оскільки виходить, що коаліційна більшість повинна сама себе обмежити. «Це трошки спірний момент, але якщо суспільно-політичне тло буде сприятливим, то депутати готові піти на такі скорочення. Тут важливо інше: головне, щоб зв’язок між виборцем і Верховною Радою не переривався», – резюмував політолог.

Когда сократят депутатский корпус в Украине?SlovoiDilo

«За» зменшення кількості народних депутатів виступає і голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Щоправда, не так радикально, як міністр фінансів Наталія Яресько, яка запропонувала скоротити кількість нардепів до 150 замість існуючих 450.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: