Зубко розповів, хто такі префекти й коли вони з'являться в Україні

Читать на русском
Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко розповів, коли в Україні з'являться перші префекти та чим вони будуть займатися.
Геннадій Зубко

Закон «Про префектів» вже готовий, а самі префекти з’являться в Україні відразу після того, як народні депутати підтримають внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Про це в інтерв’ю «Слову і Ділу» повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко.

«Це та людина (префект – Ред.), яка не просто здійснює контроль над рішеннями, які ухвалюються місцевим самоврядуванням. Контроль за дотриманням Конституції, за дотриманням прав і свобод громадян, за тим, щоб виконувалися ті функції, які покладені державою на місцеве самоврядування», – пояснив міністр.

«Це і освіта, і охорона здоров'я – це ті речі, які стосуються соціального захисту. Тому закон «Про префектів» буде ухвалений. Він уже проговорений, він уже має підтримку від Європейського союзу та від наших міжнародних консультантів», – додав Зубко.

Геннадій Зубко: smart-аналіз завдань на посаді віце-прем'єр-міністра – голови МінрегіонуДіяльність Зубка на посаді віце-прем'єра – голови Мінрегіону отримала хорошу високу оцінку аналітиків «Слова і Діла».

За його словами, Україна вже має домовленість з урядом Франції щодо підтримки навчального процесу префектів, тому що найбільш розгалуженим цей інститут є саме у Франції.

«У Франції префектом може стати людина, яка має не тільки юридичну освіту, яка має дуже великий досвід державного управління, яка пройшла службу в органах місцевого самоврядування, має досвід роботи в місцевому самоврядуванні», – розповів віце-прем’єр.

Наприклад, префект у Франції – це людина віком за 40 років, яка користується великим авторитетом і повагою серед тої громади, в якій вона буде працювати. «Тому ми готові починати відбір таких людей, ми готові їх навчати. Так само, як і готові приступати практично до навчання й голів об'єднаних територіальних громад», – резюмував Зубко.

Нагадаємо, в першій частині інтерв'ю «Слову і Ділу» Геннадій Зубко розповів про те, як проходить процес об'єднання громад і які перспективи процесу в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: