Союз Туреччини та Ізраїлю не означає їхньої дружби проти Росії – експерт

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Враховуючи війну в Сирії, є розуміння того, що зараз краще об'єднатися та заручитися підтримкою один одного.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи інформацію про те, що відносини Анкари та Тель-Авіва можуть нормалізуватися після 6-річного конфлікту.

«Зараз вкрай необхідно, щоб у регіоні навколо Сирії була стабільна та прогнозована ситуація між країнами-партнерами. Тому, звичайно, такі жести, як налагодження стосунків різних країн у регіоні, є свідченням розуміння того, що потрібно посилити потенціал для врегулювання ситуації», – розповідає Томенчук.

Певною мірою, як уточнив він, це крок на випередження, але не щодо Росії.

«Немає об'єднання всіх можливих держав на противагу Росії. Є розуміння того, що якщо є загострення конфлікту в різних сферах, якщо регіон перебуває в кризі у зв'язку з війною, то варто спробувати нормалізувати відносини країн у цьому регіоні», – пояснив експерт.

На його думку, якщо є можливості знайти спільні точки дотику та посилити позициї в регіоні, то краще це зробити, поки відносини не погіршилися.

«Прямого зв'язку дружби з кимось та Росії немає. Це не стратегічне завдання», – наголосив Томенчук.

Чи вплутається Туреччина у війну з РФ? Думка експертаЕксперт проаналізував заяву Ердогана про готовність до будь-якого варіанту розвитку подій в Сирії та визнання Путіна окупантом.

Як пояснив експерт, йдеться про те, що Туреччина є однією з країн, яка намається вплинути на вирішення ситуації в Сирії. Є Ізраїль, який географічно розташований у цьому регіоні, і є розуміння того, що немає швидкого вирішення війни в Сирії.

«На основі цього може виникнути багато різних небезпек, пов'язаних із мігрантами або різними позиціями в секторі безпеки. Тому одним із інструментів наразі є заручитися підтримкою один одного, щоб країна, яка не була партнером, не перетворилася на противника, оскільки можуть використовуватися різні провокації для погіршення відносин між країнами у цьому регіоні», – проаналізував ситуацію Ростислав Томенчук.

Як відомо, відносини Анкари та Тель-Авіва значно погіршилися після того, як у 2010 році шість суден так званої «Флотилії свободи» спробували прорвати морську блокаду сектора Гази та доправити туди гуманітарну допомогу. Влада Ізраїлю зупинила їх.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: