Шимків розповів, чому досі не працює фонд зарплат чиновників

Читать на русском
В Адміністрації Президента розповіли, з якими труднощами зіткнулися при створенні фонду для оплати праці держслужбовців.

Заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив, що початок функціонування фонду затягується через непорозуміння з Європейським Союзом, парламентом та громадськістю.

Про це він розповів у інтерв'ю «ЛІГА», повідомляє «Слово і Діло».

За словами Шимківа, початковий проект створення фонду для оплати праці нових чиновників і міністрів-іноземців не був підтриманий жодною зі сторін, у тому числі й громадськістю.

«Вже в жовтні (2014 року – Ред.) був готовий перший законопроект про те, щоб люди делегувалися приватними компаніями для роботи на держслужбі. Така модель працює, зокрема, у Великобританії. Але таку модель не підтримали ані політики, ані громадськість в особі громадських організацій, які обговорювали законопроект», – заявив заступник глави АП.

Головною претензією до первинного законопроекту була «дискримінація» інших держслужбовців, які не були делеговані на посаду.

«Коли ми цю ідею запропонували на Нацраді реформ, всі глави фракцій коаліції парламенту одноголосно заявили, що участь бізнесу необхідно виключити. Залишилися тільки міжнародні організації. Причому такі big names, як Євросоюз. Ці структури працюють лише з Держбюджетами країн. Тобто проплати готові були здійснювати тільки через Держбюджет, а не через якийсь зовнішній фонд», – зазначив Шимків.

Рада ухвалила закон про державну службуВерховна Рада України проголосувала в цілому за законопроект №2490 «Про державну службу»..

Як повідомив заступник голови АП, було досягнуто рішення з ЄС про отримання перших 90 млн доларів на зарплати чиновникам, але з двома вимогами: закон про держслужбу та чітка стратегія її розвитку.

«У червні 2015 року закон про держслужбу проходить перше читання в парламенті. Стратегію ж бере на себе Секретаріат Кабміну. Наприкінці серпня 2014 року європейці, побачивши запропонований документ про стратегію держслужби, піддали його критиці. Через неготовність нашої стратегії одна затримка виплати обіцяних грошей змінювалася іншою», – пояснив Шимків.

Зараз процес створення цього фонду знову запущений. Для цього в Україну приїхали спеціальні консультанти від ЄС, які допомагатимуть доводити стратегію розвитку держслужби України до того формату, який буде прийнятним для Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: