Експерт розповів, хто може «завалити» голосування за зміни до Конституції

Читать на русском
Фракції коаліції досі не можуть визначитися, чи потрібно голосувати за зміни до Конституції України, каже Вадим Карасьов.
Вадим Карасьов

На цю мить достатніх 300 голосів для ухвалення змін до Конституції в парламенті немає, і поки результат цього важливого голосування не можна гарантувати.

Про це в коментарі журналістам заявив політолог Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

За його словами, основним каменем спотикання досі залишається пропозиція про особливий порядок самоврядування для деяких районів Луганської та Донецької областей.

«Опоненти даної ідеї звинувачують авторів у потуранні Кремлю та здачі національних інтересів. Дійсно, після візиту Гризлова стає очевидним, що Росія бажає прискорити події: дотиснути виконання «Мінська-2», розв'язати собі руки на Донбасі та вимагати скасування західних санкцій», - зазначив Карасьов.

Луценко розповів, скільки депутатів готові голосувати за зміни до КонституціїСпливає термін, відведений Конституцією та законами України на схвалення змін до Основного закону країни.

Він нагадав, що серпневе голосування за зміни до Основного закону країни супроводжувалося гарячими дебатами депутатів у сесійній залі ВР, а закінчилося кровопролиттям під стінами парламенту. «У серпні найбільш радикально проти конституційної реформи виступала фракція Ляшка, яка блокувала президію, шуміла та звинувачувала більшість у всіх гріхах, а після голосування демонстративно покинула коаліцію. Можна очікувати подібних протестів і зараз», - упевнений експерт.

Також зараз вже відомо, що депутати фракції «Самопомочі» також не планують голосувати за конституційну реформу.

На думку Карасьова, завданням прихильників нової Конституції є мінімізувати дебати та обговорення, поєднати голосування з іншими питаннями, «і взагалі - відвернути увагу». «Чим більше часу на дебати, тим голосніші аргументи Ляшка, й менше шансів на 300 голосів», - сказав політолог.

«Але треба відразу бути готовим до того, що і позитивне, і негативне голосування призведе до нового витка політичної кризи, і спричинить низку пов'язаних подій у внутрішній і зовнішній політиці, реакцію бірж, валютного курсу, регіональних еліт, тому важливо провести відкрите обговорення із суспільством, експертами та «випустити пару» ще до парламентських баталій», - підсумував Карасьов.

Нещодавно спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що парламент знайде 300 голосів для ухвалення поправок до Конституції. У коментарі «Слову і Ділу» політолог Гліб Каневський висловив думку, що голоси, яких бракує, знайдуть у колишніх «регіоналів», які підтримають коаліцію та проголосують за зміни до КУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: