Експерт: «Мінськ-1» та «Мінськ-2» були дипломатичним блефом

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

«Мінськ-3» не існує і, я сподіваюся, не буде існувати». Про це на прес-конференції за підсумками 2015 року заявив Президент України Петро Порошенко. Єдине, на його думку, чого не вистачає, – нової дорожньої карти та нових дат імплементації всіх пунктів угод.

Риторика в стилі «слово дав – слово взяв» ніколи не була проблемою, але фактично «Мінськ-3» вже запущено.

На прес-конференції Порошенко показував себе господарем країни. Риторика в стилі «слово дав – слово взяв» ніколи не була проблемою. Наприкінці минулого року він говорив, що не може бути й мови про продовження Мінських домовленостей на 2016 рік. Але в 2015 році угоди не виконані та продовжені.

Очевидно, що роблячи подібні заяви, Президент просто намагається відповідати кон'юнктурі, яка зараз є в світі.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Мінські угоди не будуть продовжені до 2016 рокуСказано 11 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Саме зараз відбуваються консультації щодо якогось нового формату розв'язання конфлікту. Раніше всі сторони по-своєму блефували. РФ сподівалася виграти час, щоб в Україні відбулися процеси, які дозволять РФ взяти реванш. Україна сподівалася, що РФ відступить під дією санкцій. Зараз ситуація патова. Навколо цього складається нова реальність, яку можна називати «Мінськом-3» чи якось інакше, призначити зустрічі в Астані або Кишиневі, але ці формальності є не настільки важливими. В попередніх Мінських угодах було все прописано – час, дати, послідовність, але виконано це не було. Самі по собі дати нічого не гарантують. Основою є мотивація учасників переговорів.

Це будуть принципово інші переговори. «Мінськ-1» та «Мінськ-2» були дипломатичним блефом. Зараз буде інший сценарій. Мотивація йде на те, щоб врегулювати ситуацію, але це буде, звичайно ж, дуже складно.

Відзначимо також, що Президент України Петро Порошенко під час виступу також заявив, що в 2016 році окупований Донбас повернеться під суверенітет України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: