Фріз: Путін боїться НАТО сильніше, ніж ІД

Читать на русском
Протистояння з НАТО та Вашингтоном виглядає для Кремля більш небезпечним, ніж загроза з боку «Ісламської держави».
Ірина Фріз

Протистояння з НАТО та Вашингтоном виглядає для Кремля більш небезпечним, ніж загроза з боку «Ісламської держави».

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловила народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Фріз, передає «Слово і Діло».

«Офіційний Кремль вважає, що для Росії загроза з боку США та НАТО є значно більшою, ніж загроза з боку «Ісламської держави». Це виходить зі змісту Стратегії національної безпеки РФ, що набула чинності з нового року. Така оцінка, з огляду на те, що за різними оцінками від 2 до 4 тисяч громадян РФ беруть участь у бойових діях на боці ІД, є досить дивною. На мапі ІД Кавказ та Крим позначені як територія Халіфату. Втім, протистояння з НАТО та Вашингтоном виглядає для Кремля більш небезпечним, аніж загроза з боку ІД», – написала Фріз.

Вона відзначила, що США та їхні союзники з Альянсу не будуть розгортати наземне угруповання в Сирії для протистояння ІД, оскільки чисельність таких сил має бути значно більшою за контингенти, що брали участь у афганській або іракській кампаніях.

Путін використовує Україну та Сирію для підготовки своєї армії до великої війни – ТурчиновРосійські війська відпрацювали тактику ведення війни на сході нашої країни, а зараз відпрацьовують застосування авіації та ракет у Сирії.

«Так само й Росія не буде демонструвати в Сирії велику військову присутність. Продовження повітряних операцій, звичайно, матиме стримуючий ефект, але не зможе вирішити ситуацію з ІДІЛ. Своєю чергою, збереження кризи в регіоні сприятиме збільшенню кількості прихильників ІДІЛ та стимулювати еволюцію її бойових підрозділів від аналогів армійських підрозділів (що будувалися колишніми офіцерами Саддама Хусейна, які перейшли на бік ІД) до моделей guerilla warfare. За такого сценарію вірогідність спроб розширення ІД чи початку її активності в Середній Азії та на Кавказі значно зростає», – вважає депутат.

На її думку, попри ці очевидні загрози, Кремль вирішив «грати» в біполярну геополітичну модель 70-80х років.

«Ймовірність зміни влади в РФ, можливість проявів громадської непокори політиці Путіна спонукає чинний режим «цементувати» суспільство зовнішньою загрозою заради самозбереження. Це змушує Москву використовувати шаблони, які є відпрацьованими та зрозумілими для пересічного громадянина Росії – «залізна завіса» та «холодна війна із Заходом», – підкреслила Ірина Фріз.

Нагадаємо, раніше заступник секретаря РНБО Степан Гавриш заявив, що візит до Києва Бориса Гризлова означає, що російський президент вирішив підняти статус Мінських домовленостей і, цілком імовірно, відмовитися від ескалації конфлікту на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: