Валютні обмеження НБУ дають можливість і надалі працювати чорному ринку – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Вільного курсу валют у країні немає через обмеження, а чорний ринок працює так само, як і раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи, наскільки справедливим є курс гривні.

«Поки в Україні вільного курсу валют немає і не очікується. У нас досі діють серйозні обмеження на закупівлю валюти, причому як на Міжбанку, так і на готівковому ринку, що й призводить до того, що на сьогоднішній день продовжує працювати чорний ринок. Відповідно, якби був рівноважний ринок, не було б необхідності в існуванні тіньової валюти», – аналізує він.

Тим не менш, яу уточнив аналітик, якщо говорити про поточну ситуацію, курс чорного ринку дає більш слабку гривню, ніж офіційний, і поки що в цьому контексті недооцінки гривні немає.

«Якщо змінять правила гри, наприклад, буде потік іноземних інвестицій, а інвестори будуть впевнені, що зможуть їх захистити та отримати прибуток, тоді можна говорити про посилення гривні, але цього поки не передбачається», – пояснив він.

Гонтарева планує обмежити готівкові розрахунки до 1000 євроСказано 9 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

З іншого боку, за словами експерта, є ще такий показник, як «індекс бігмака», і ось за ним дійсно гривня останні років 10 вважається однією з найбільш недооцінених валют.

До «індексу бігмака» входить вартість послуг, товарів та податків у різних країнах. Його ціна має бути приблизно однаковою за обмінним курсом у різних країнах.

Так, за даними британського видання The Economist, курс української валюти недооцінений на 68,7% і має бути на рівні 7,3 грн/дол.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що Національний банк не бачить передумов для швидкого зняття валютних обмежень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: