Заступник Ситника: НАБУ розслідує насамперед міжнародні корупційні схеми

Читать на русском
Одним із пріоритетів Національного антикорупційного бюро є розслідування схем, у яких замішані іноземні компанії або банки.
Гізо Углава

Одним із пріоритетів Національного антикорупційного бюро є розслідування схем, у яких замішані іноземні компанії або банки.

Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів заступник директора НАБУ Гізо Углава, інформує «Слово і Діло».

«Час хабарів у конвертах уже минув, тому що в корупційних схемах України беруть участь іноземні офшорні компанії. Корупція в країні стала транснаціональною. Тому кримінальні провадження, порушені за фактами «традиційної» дачі хабарів «готівкою», – все ще пріоритет, але більш важливо – розкривати великi схеми, в яких задіяні компанії та банки інших країн, де відбувається легалізація корупційних коштів з України. Тому що далі піде робота з повернення майна», – прокоментував роботу агентства Углава.

За його словами, повернення державного майна можливе лише після завершення розслідувань. Фахівці НАБУ також звертаються за допомогою до закордонних колег: схеми виведення грошей настільки різноманітні та заплутані, що без допомоги міжнародних експертів не обійтися, констатував він.

«Використовуються досконалі механізми із залученням високопрофесійних юристів, розкривати їх дуже складно. У держзакупівлях часто використовується схема з використанням фірм-прокладок, за допомогою яких ціни завищуються при закупівлях і занижуються при продажах. Звідти гроші йдуть на рахунки закордонних банків, потім – офшорних компаній, і простежити їхній рух дуже складно. Тому ми залучаємо міжнародних експертів, які навчають детективів, аналітиків, як виявляти такі схеми, знаходити ці гроші й заарештовувати їх», – зауважив Углава.

Зокрема, іноземні фахівці – здебільшого, зі США, Великобританії та країн ЄС – допомагають насамперед з навчанням методам аналізу корупційних ризиків.

Нагадаємо, раніше заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе заявив, що за звинуваченнями Міхеіла Саакашвілі, які стосуються Одеського припортового заводу, НАБУ вже порушило кримінальні провадження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: