Депутати хочуть ухвалити Бюджет наступного року

Читать на русском
Депутати міжфракційного об'єднання «Єврооптимісти» запропонували до кінця року проголосувати за Бюджет лише в першому читанні, а подальше голосування хочуть провести під час сесії в січні 2016 року.

Депутати міжфракційного об'єднання «Єврооптимісти» запропонували до кінця року проголосувати за Бюджет лише в першому читанні, а подальше голосування хочуть провести під час сесії в січні 2016 року.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав народний депутат Мустафа Найєм, передає «Слово і Діло».

За його словами, процес обговорення, узгодження та ухвалення Бюджету в багатьох країнах ЄС займає 3-4 місяці.

«Вимоги до ухвалення Бюджету однієї з найбільших країн Європи, особливо під час війни, мають бути ще жорсткішими. Саме тому 39 стаття Бюджетного кодексу відводить на процедуру його розгляду та затвердження більше 100 днів, починаючи з 15 вересня і до кінця календарного року», – повідомив Найем.

Нардеп заявив, що цього року відбулося повторення торішнього сценарію із зірваними термінами внесення та процедури розгляду Бюджету. І, як наслідок, спроби загнати парламент у стан жорсткого цейтноту.

У зв'язку з цим депутати міжфракційного об'єднання заявили про неприпустимість повторення минулорічної ситуації, коли найважливіший законопроект року ухвалювався поспіхом, без обговорення.

Мустафа Найєм заявив, що між першим читанням і в цілому має минути достатній проміжок часу для детального аналізу та професійного обговорення, а не два дні, як пропонується зараз. У цьому разі дотримання регламенту є найбільш ефективним запобіжником зловживань.

«Разом з тим, ми усвідомлюємо відповідальність перед нашими зарубіжними партнерами, зокрема МВФ. Саме тому до кінця року ми пропонуємо проголосувати за Бюджет лише в першому читанні. Це дозволить зафіксувати й виконати основну вимогу Фонду про дефіцит Бюджету. Подальше голосування пропонуємо провести під час сесії в січні 2016 року. Це дозволить провести більш глибокий аналіз всіх статей витрат, у тому числі завдяки активній позиції громадського сектору», – написав Мустафа Найєм.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що на засіданні спільної робочої групи, до якої увійшли представники Верховної Ради та уряду, було ухвалено рішення 21 грудня подати новий законопроект про внесення змін до чинного Податкового кодексу. Зміни стануть тією податковою базою, на якій буде побудований Бюджет країни на 2016 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: