Порошенко обрав «кучмівську» модель поведінки в політичних конфліктах – експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Петро Порошенко обрав стару модель поведінки, відпрацьовану ще екс-президентом Леонідом Кучмою, коли глава держави не втручається в конфлікти ключових політичних гравців, отримуючи зиск у ролі «миротворця».

Таку думку «Слову і Ділу» висловив політолог Микола Давидюк, коментуючи інцидент, що стався між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі 14 грудня на засіданні Ради реформ.

На думку Давидюка, Аваков підігрує своєму політичному партнеру Арсенію Яценюку, намагаючись втягнути Саакашвілі в конфлікт і тим самим нашкодити його репутації. «Аваков розуміє, що найбільшою загрозою для Яценюка сьогодні є Саакашвілі. При Саакашвілі Аваков зберегти свою посаду не зможе», – переконаний політолог.

Сакварелідзе висловив свою думку щодо конфлікту Авакова та СаакашвіліСакварелідзе стверджує, що в Одесі ані глава ОДА, ані прокурор, ані керівник УВС, ані керівник митниці хабарів не беруть, оскільки це є принциповою позицією грузинської команди.

Президента ж у цій ситуації слід розцінювати як «миротворця», вважає Давидюк. «Найрейтинговіший політик і кандидат в прем'єр-міністри сваряться між собою. Але ніхто з них нічого не говорить Президенту. Тобто Аваков буде сваритися і Яценюк буде сваритися з Саакашвілі, але ніхто не буде сваритися з Порошенком. Стара «кучмівська» комбінація, коли основні гравці сваряться між собою, а Президент для них виступає арбітром. Зрозуміло, що буде велике рішення Президента, який скаже, мовляв, ви всі піді мною, ти – мій прем'єр-міністр, ти – мій губернатор, я вас всіх помирив», – переконаний експерт.

Водночас у діях Авакова та Саакашвілі не можна виключати фактору емоційності, вважає Давидюк. А от на думку іншого політичного експерта, Костянтина Бондаренка, жодного політичного умислу в цьому інциденті шукати не варто. Експерт переконаний, що це – прояв низької політичної культури. Більше того, на його думку, така поведінка очільника МВС та одеського губернатора шкодить їхнім шефам і країні в цілому.

«Це прояв повної відсутності політичної культури та домінування емоцій над здоровим глуздом. Принаймні це не політика. Це безкультур'я. Взагалі, я думаю, що правильно було б прийняти кадрові рішення в обох випадках. Щодо Авакова Президент не може приймати кадрових рішень, але що стосується Саакашвілі, це в його силах – його звільнити. Чим швидше він позбудеться подібного роду «друзів», тим краще буде і для нього, і для України», – заявив він у коментарі «Слову і Ділу».

Нагадаємо, вчора Арсен Аваков звинуватив Міхеіла Саакашвілі у зв'язках із російським бізнесом, зацікавленим у купівлі Одеського припортового заводу та, обливши його водою, завив, що той має «забратися з України». Подія набула широкого суспільного розголосу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: