Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень змагань

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Якщо події попередніх тижнів оберталися навколо якихось основних новин, то минулий тиждень скоріше ознаменувався купою невеликих подій. Що диктує мені стиль викладення. Отже, потроху і про різне.

Боротьба з корупцією

Для початку, цього тижня були обрані антикорупційний прокурор та його перший заступник. Ними стали, відповідно, колишній перший заступник прокурора Криму Назар Холодницький і «кіборг» Максим Грищук. А це означає, що національні антикорупційні органи вже можуть починати роботу. Шлях довжиною в півтора року завершений.

Також цього тижня відбулися півтори гучних відставки. Півтори – тому що народний депутат Микола Мартиненко, підпавши під підозри в корупції з подачі швейцарських правоохоронних органів та його колег по парламенту (в першу чергу – нардепа Сергія Лещенка), оголосив про складання мандата, але ще фактично його не здійснив. А ось Василь Паскал, заступник начальника Національної поліції, відповідальний за кримінальні розслідування, у відставку все ж таки подав. Причина – його служба на посту начальника Департаменту карного розшуку МВС України під час подій на Майдані. Низка лідерів думок і сам міністр внутрішніх справ виступили на його захист – мовляв, Паскал якраз підтримував Майдан настільки, наскільки це було можливо на його посаді. Але в підсумку він вирішив піти сам. Що ж, сам по собі – гідний вчинок.

Епопея з Фірташем

До речі, МВС цього тижня потішило – цілі загони із завзятістю, гідною кращого застосування, очікували в аеропорту «Бориспіль» прильоту опального олігарха Дмитра Фірташа, який раніше обіцяв повернутися в Україну. Фірташ своє слово підступно порушив, залишивши правоохоронців ні з чим, якщо не зважати на безліч красивих селфі на тлі аеропорту. Міг би зробити й смішніше – прилетіти, наприклад, замість Борисполя до аеропорту «Київ». Але не наважився.

Вибори в Маріуполі та Красноармійську

Також цього тижня пройшли місцеві вибори в двох містах – Маріуполі та Красноармійську. Результати гнітючі для тих, хто побоюється реваншу «біло-блакитних» сил: у Маріуполі мером став самовисуванець Вадим Бойченко, а 45 з 54 місць у міськраді отримав «Опозиційний блок». Міським головою Красноармійська став екс-мер сусіднього Димитрова, самовисуванець Руслан Требушкін, а перемога в міськраді дісталася партії «Наш край». Результат виборів переконливо доводить: незалежно від політичної ситуації в країні, на виборах у Донецькій області перемоги з латиноамериканськими результатами ще довго будуть отримувати представники «місцевих еліт». Хоча потрібно відзначити й непогану динаміку «низової» партії «Сила людей».

Говорячи про місцеві еліти, потрібно згадати розбиті горщики між екс-заступником голови Дніпропетровської райадміністрації Геннадієм Корбаном і екс-заступником командира «Правого сектора» Валентином Маньком. Раніше вони йшли в одній упряжці. Тепер Манько публічно звинувачує Корбана в численних кримінальних діяннях, включно з викраденням людей заради захоплень їх бізнесів, а також у замаху на життя самого Манька. Своєю чергою, соратник Корбана, нардеп Андрій Денисенко звинувачує Манька в змові із заступником голови парламентської фракції «БПП» Ігорем Кононенком – мовляв, Манько навмисно дискредитує колишнього колегу в спробі уникнути кримінальної відповідальності. Ризикнемо зауважити, що в цілому заяви сторін один одному навіть особливо й не суперечать.

Енергоміст Путіна

І трохи про смішне. До темного Криму приїхав Володимир Путін. Махав руками, красувався, відкривав «енергоміст» з Кубані. Щоправда, злі язики стверджують, що хоча в Криму й стало світліше безпосередньо в момент його приїзду, з його відбуттям півострів повернувся до того ж режиму «електрики за годинами». З чого можна припустити, що президент РФ, подібно північнокорейським лідерам, сам ще те світило. Принаймні для своїх прихильників.

Податковий кодекс: Мінфін vs Южаніна

А тим часом триває протистояння між двома версіями Податкових кодексів – від Мінфіну і від групи Южаніної. Обидві сторони не налаштовані на компроміс і для багатьох учасників спору це вже стало «глибоко особистим». Все б добре, але конфлікт вже загрожує і бюджетною, і парламентською кризою. Зі свого боку Банкова пропонує тимчасово відкликати обидва проекти ійвикористовувати для пошуку консенсусу Національну раду реформ. Ідея непогана, але, на жаль, часу все менше, а напруги між двома протиборчими сторонами все більше.

Ситуація на Донбасі

4 грудня міжнародна дослідницька група Bellingcat надала свій звіт, у якому на підставі даних розвідки з відкритих джерел підтверджується участь регулярних російських військ у бойових діях на території України. А саме – в серпні-вересні 2014 року в районі Маріуполя. Гарний додаток до скарбнички наявних доказів.

Нарешті, в кінці тижня були дані відразу кілька сигналів про закриття та відкриття українських кордонів. Спочатку Президент на зустрічі з блогерами заявив, що всерйоз розраховує на безвізовий режим між Україною та ЄС в 2016 році, а потім глава Ради нацбезпеки Олександр Турчинов візьми та й скажи, що того ж року він припускає запровадження віз із РФ. Що ж, як кажуть, «обіцянка-цяцянка»... але вектор, принаймні, позначений.

До речі, про вектор. Наступного тижня до нас приїжджає віце-президент США Джо Байден. Буде цікаво.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: