Антикорупційну прокуратуру формують люди, що самі підпадають під люстрацію – Transparency International

Читать на русском
Влада руками генерального прокурора Віктор Шокіна намагається «приручити» новостворені антикорупційні правоохоронні органи.

Влада руками генерального прокурора Віктора Шокіна намагається «приручити» новостворені антикорупційні правоохоронні органи.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на заяву керівництва організації.

На думку громадських активістів, Віктор Шокін намагається створити максимально лояльну до влади Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

«Для цього пан Шокін делегував у комісію з формування прокуратури Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколу Садового. Усі ці особи за часів режиму екс-президента Віктора Януковича тривалий час працювали на високих посадах в органах прокуратури», – зазначають у Transparency International, і додають: «Сумніви щодо спроможності цих осіб обрати дійсно незалежне керівництво антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні, парламентський комітет із питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість та медіа».

В організації нагадують, що без Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не запрацює Національне антикорупційне бюро, а без нього, своєю чергою, Україні годі чекати запровадження безвізового режиму з ЄС.

«Саме тому українське МЗС оприлюднило вимоги міжнародних партнерів щодо переобрання складу комісії з формування антикорупційної прокуратури. Натомість генпрокурор Шокін не тільки не дослухався до справедливих претензій урядовців, а й фактично ініціював перевірку законності дій МЗС щодо самого оприлюднення проблеми зриву безвізового режиму», – пояснили в TI.

Шокін готовий піти у відставку після реформи ГенпрокуратуриГлава Генеральної прокуратури України хоче бачити в структурі молодих і здібних професіоналів.

Крім того, організація звинувачує Шокіна в репресіях проти реформаторського крила Генеральної прокутатури. Проти цих осіб уже нібито з'явилася низка замовних публікацій та псевдорозслідувань. «Фігурантами цих статей, зокрема, вказують і Transparency International та членів її правління, асоційованих із відомою юридичною компанією Arzinger. Показово, що компанія Arzinger вже публічно спростувала закиди на свою адресу», – йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін у листі до генпрокурорва України Віктора Шокіна пояснив, що створення антикорупційної прокуратури є однією з ключових умов для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом. Саме до сфери відповідальності ГПУ належать ключові претензії Брюсселя, наголосив очільник МЗС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: