Враховуючи міжнародну підтримку, Касько має пройти конкурс до кінця – експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

ГПУ робитиме все можливе, щоб конкурс відбувався за їхнім сценарієм, але це не означає, що не потрібно намагатися змінити ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи інформацію про те, що Віталію Каську запропонували знятися з конкурсу на посаду антикорупційного прокурора через конфлікт з генпрокурором Віктором Шокіним.

«Зараз зніматися з конкурсу буде не логічно. Потрібно проходити конкурс до кінця. Питання не в тому, наскільки комфортно генпрокурору працювати зі спеціальним антикорупційним прокурором, а в тому, наскільки ці дві структури будуть дієвими. Чи можуть вони бути дієвими, коли є особисте несприйняття керівників? Цілком. Але вони точно не будуть дієвими, якщо в них буде співвідношення підпорядкування», – аналізує експерт.

На переконання Юрчишина, здаватися й знімати свою кандидатуру не варто, а необхідно проходити конкурс до кінця.

«Так, ГПУ не хоче, щоб структура змінювалася, була дієвою, але це не означає, що не потрібно намагатися змінити ситуацію. Як показує практика, перемога любить нахабних, тому в даному разі, зважаючи на рівень міжнародної підтримки та підтримки громадськості, варто поборотися», – пояснює він.

Крім того, якщо Шокін не зможе переступити через себе, то він мав би пояснити суспільству, з яких міркувань він, наприклад, не підпише рішення комісії. Формальних підстав не призначати того, кого обрала комісія, у нього немає.

Зазначимо, раніше Віталій Касько заявляв, що генеральний прокурор України Віктор Шокін вимагав від нього подати рапорт на звільнення.

Нагадаємо, сам Шокін запевняє, що конкурс на посаду антикорупційного прокурора проходитиме в режимі онлайн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: