Турецько-російський конфлікт: хроніка подій на кордоні з Сирією

Читать на русском
Сьогодні на кордоні Туреччини з Сирією був збитий російський бомбардувальник Су-24. Турецькі ВПС заявили, що він незаконно перетнув їх кордон.

Сьогодні на кордоні Туреччини з Сирією був збитий російський бомбардувальник Су-24. Турецькі військово-повітряні сили заявили, що він незаконно перетнув їх кордон.

Своєю чергою, російська сторона, а саме Міністерство оборони РФ, спростовує версію про порушення турецького повітряного простору. Спочатку представники РФ навіть стверджували, що їхній літак був збитий ракетою типу «земля-повітря» і турецькі ВПС до цього не причетні.

Пізніше збройні сили Туреччини опублікували карту (дивитися картинку нижче), на якій зображені маршрути польотів двох Су-24, де чітко видно, що обидва бомбардувальники порушили повітряний простір Туреччини вглиб на 2,3 км.

Сьогодні на кордоні Туреччини з Сирією був збитий російський бомбардувальник Су-24. Турецькі ВПС заявили, що він незаконно перетнув їх кордон.
Маршрути російських і турецького літаків

Президент Росії Володимир Путін назвав подібні дії Туреччини «ударом у спину», а також назвав її «посібником терористів».

«Тепер ще й удари нам у спину, по наших літаках, які борються з тероризмом. Це при тому, що ми з американськими партнерами підписали угоду про попередження інцидентів у повітрі. Це при тому, що Туреччина воює у складі американської коаліції», – зазначив глава РФ.

Після слів Путіна в Раді Федерації Росії запропонували припинити авіасполучення з Туреччиною. «Цього авіанапрямку бути не повинно, поки відносини з Туреччиною не повернуться до нормальних. Російським туристам небезпечно перебувати в країні, яка збиває російські літаки», – заявив член комітету Ради Федерації з міжнародних справ Ігор Морозов.

А очільник Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров скасував свій офіційний візит до Туреччини 25 листопада й порадив росіянам не відвідувати цю країну. За його словами, загроза тероризму в Туреччині є не меншою, ніж у Єгипті.

Турецька сторона у відповідь скликала НАТО й ООН для консультацій щодо ситуації на сирійсько-турецькому кордоні. Також турецьким урядом було зібрано засідання Ради безпеки і оборони, в якому візьме участь прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу та чиновники Міноборони. А МЗС Туреччини викликало представників США, Росії, Франції, Китаю та Великобританії, щоб розповісти про збитий російський літак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: