Аграрні політичні проекти здійснили прорив на цих виборах – активіст

Читать на русском
Петро Порошенко

Політичні проекти аграрного спрямування здійснили прорив на регіональному рівні, про що свідчать результати місцевих виборів 2015 року.

Таку думку висловив голова громадської організації «Система народного контролю «Слово і Діло» Євген Заїка.

В якості підтвердження своїм словам активіст відзначає достатньо хороші електоральні результати низки місцевих і загальнонаціональних політичних проектів, що орієнтовані на впливових гравців українського аграрного ринку.

«Зверніть увагу на позиції за підсумками місцевих виборів 2015 року «Аграрної партії». За кількістю обраних від неї кандидатів у міські, селищні, сільські голови вона увійшла до п'ятірки лідерів цих виборів наряду з «БПП» і «Батьківщиною». Така ж ситуація і з обраними депутатами місцевих рад, яких за підсумками підрахунку голосів «Аграрна партія» отримує більше 2 тис., і це не враховуючи тих, хто йшов на вибори як самовисуванець, але значиться у списках «Аграрної партії», – аргументує свою позицію Заїка.

Бенкет під час чуми: наскільки виправданою є вартість нинішніх місцевих виборів?Витрати на нинішні місцеві вибори для всіх учасників складуть близько 2 млрд гривень. Втім, головним питанням залишається доцільність і ефективність витрачених коштів для отримання необхідної кількості голосів виборців.

І це при тому, що рік тому відповідна сила взагалі не брала участі у виборах, а на місцевих виборах 2010 року отримала лише 7 сільських, селищних, міських голів і близько півтисячі депутатів. Тобто квота представництва лише цієї політичної партії на місцях, констатує Заїка, зросла більш ніж учетверо.

Більше того, за його словами, якщо порівнювати рівень співвідношення висунутих та обраних депутатів від політичних сил на цих виборах, то навіть за попередніми підрахунками показник «Аграрної партії України» є також одним із найвищих. Адже якщо з висунутих кандидатів в депутати від «БПП» вдалося обратися лише 12%, «Батьківщини» – 14%, то від «Аграрної партії» – 20% кандидатів, що значилися у списках, підкреслює Заїка.

«Але й це ще не все. Адже на цих виборах була низка регіональних проектів, що також пов'язують з українськими аграріями та власниками великих сільгоспвирпобників. Чого лише варте Всеукраїнське об'єднання «Черкащани», за списками якого до місцевих рад Черкаської області зайшла значна частина працівників ПАТ «Миронівський хлібопродукт» аграрного олігарха Юрія Косюка, ПраТ Науково-виробничої фірми «Урожай», що є лідером сільського господарства України в галузі рослинництва, а з 2006 року входить до групи підприємств вертикально інтегрованого бізнесу того ж таки ПАТ «Миронівський хлібопродукт», – констатує активіст.

За його словами, все це є свідченням того, що впливовим гравцям аграрного ринку в умовах децентралізації, в тому числі й фінансової, що наближається, уже замало виключно лобістів на центральному рівні.

«Тому їхні акценти все більше будуть зміщуватися максимально приземлено до регіонального рівня (аж до сільських і селищних рад) задля впливу на вирішення всіх, навіть локально незначних, питань на тих територіях, де впливові сільгоспвиробники мають свої бізнес-інтереси», – резюмував він.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: