До чого готується Банкова: відставка Яценюка, перевибори чи спроба притиснути «УКРОП»? Експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

На даний момент є прогнози, що парламентські перевибори відбудуться вже навесні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Петро Олещук, аналізуючи затримання Геннадія Корбана, хвилю викликів на допит низки чиновників та активність ГПУ.

«УКРОП» Коломойського дуже сильно вплинув на кінцеві розклади, на відміну від тих, які планувалися початково. Проглядаються цілком виразні попередні домовленості між «Опоблоком» та АП щодо розподілу сфер впливу. Судячи з усього, Дніпропетровська область мала бути за «Опоблоком». «УКРОП» псує всю картину, тому зараз затримання – це нагадування про те, що вони зазіхають на те, на що не мають», – розповідає політолог.

Крім того, за його словами, затримання, допити – це зручний механізм, щоб продемонструвати боротьбу з корупцією. Це своєрідна спроба вказати Коломойському на його місце, тому що АП, імовірно, здогадується про його плани щодо зміни влади.

«Багато хто прогнозує перевибори на весну. На даний момент посада Яценюка обґрунтована тим, що «НФ» є однією з найбільших фракцій. Водночас зараз постає питання щодо переформатування уряду, заміни Яценюка. Всі пам'ятають, як сфотографували блокнот Сергія Лещенка у ВР, і там було зафіксовано, що американці не проти зміни уряду, але без перевиборів», – зауважує політолог.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що між ним та Президентом не буде жодних протистоянь та боротьби за повноваженняСказано 28 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Віповідно, за його словами, є два варіанти: або домовляються про переформатування без дострокових виборів, що означатиме розпад «НФ» на окремі угруповування, що увійдуть до коаліції, та призначення нового прем'єра, або «НФ» чіплятиметься за прем'єрство до останнього і будуть дострокові вибори.

«Президенту було б вигідно сформувати більшість з «Опоблоком», але це небезпечно політично. Тому зараз обігрувались різні схеми з проведенням виборів, зокрема, диверсифікація всіх електоральних потоків», – припускає Петро Олещук.

Нагадаємо, днями раніше у ході спецоперації в Дніпропетровську правоохоронні органи затримали Геннадія Корбана. Як стало відомо, крім нього, затримали також помічника нардепа Бориса Філатова Михайла Кошляка, якого звинувачують у причетності до вбивства офіцера СБУ у Волновасі 21 березня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: