Чому Греція не ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС? Думка експерта

Читать на русском
Грецькі депутати навмисно затягують процес ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, вважає експерт брюссельського Європейського центру політичних досліджень Гійом ван дер Лоо.

З 28 країн-членів Європейського союзу лише 5 країн не ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС – Бельгія та Чехія не завершили процес ратифікації, а Греція та Кіпр ще навіть не починали.

На думку експерта брюссельського Європейського центру політичних досліджень (CEPS) Гійома ван дер Лоо, грецькі депутати навмисно затягують процес ратифікації, пише «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«Це не є секретом і, можливо, вони навіть використовуватимуть це питання як свого роду козир у торгах, аби отримати поступки в якихось інших сферах», – зауважив ван дер Лоо. Він також нагадав про тісні контакти між грецьким прем'єром Алексісом Ципрасом та російським президентом Володимиром Путіним і не виключив, що Афіни можуть використовувати українське питання й заради підтримки зв'язків із Росією.

Ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС: які країни гальмують процес?22 країни-члена Європейського Союзу вже ратифікували Угоду про асоціацію з Україною, в 4-х – її вже підтримала одна з палат парламенту, і лише в Греції та на Кіпрі геть не поспішають пов'язувати себе з Україною.

Втім, за словами очільника афінського центру політичних досліджень ELIAMEP Таноса Докоса, частково причина затримки процесу ратифікації грецьким парламентом полягає в тому, що парламентарі хотіли б завершити процес ратифікації угоди про асоціацію з Україною разом зі схожими угодами між ЄС та Грузією та Молдовою. За його інформацію, вони сподіваються завершити цей процес упродовж листопада цього року.

«Це питання, можливо, і справді не було одним із першочергових пріоритетів уряду. Тобто вірогідно, що ніхто особливо не наполягав на завершенні цього процесу. Але я не бачу ознак якогось наміру не ратифіковувати Угоду з Україною», – стверджує експерт.

Особлива ситуація склалася з Нідерландами – хоч країна і завершила ратифікацію Угоди, «каменем спотикання» став запланований нідерландськими євроскептиками дорадчий референдум.

Гійом ван дер Лоо зазначає, що якими б не були результати референдуму, вони жодним чином не вплинуть на вже ухвалене урядом у Гаазі рішення, оскільки всенародне опитування має лише рекомендаційний характер. Втім, якщо більшість нідерландських виборців у підсумку все ж проголосують проти Угоди з Україною, «це буде дуже поганим політичним сигналом, незручним для нідерландського уряду», вважає експерт.

Навіть якщо теоретично припустити, що Нідерланди взагалі відмовляться ратифікувати Угоду, варто пам'ятати, що вона вже є тимчасово імплементованою, тобто працює, пояснює він. «І дія тимчасової імплементації буде просто продовжена. З юридичної точки зору, тимчасове застосування Угоди може тривати вічно», – резюмує брюссельський експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: