Мерські дуелі: найімовірніші фіналісти другого туру виборів у великих містах

Читать на русском
Найбільші за масштабами баталії на цих місцевих виборах очікуються в тих містах, де будуть перетинатися інтереси великих бізнес-груп і чинної влади.

Незважаючи на загальну втому від передвиборчих перегонів, громадянам більшості великих міст доведеться у листопаді повторно обирати мерів. За чинним законом, у містах із населенням понад 90 тисяч жителів у разі відсутності переможця в першому турі (який має набрати 50% + 1 голос) проводиться другий тур виборів.

До нього потрапляють лише 2 кандидати, які у першому турі отримали найбільше голосів виборців. Щоб стати переможцем у другому турі, кандидат має набрати просту більшість голосів, тобто більше свого конкурента.

За розрахунками експертів, потенційно такі вибори можуть відбутися у 34 містах України – це всі обласні центри та ще низка великих міст центрального, південно-східного регіонів та Донбасу.

У другому турі ймовірні «дуелянти» можуть застосувати увесь арсенал політичних технологій проти один одного. Перш за все, йдеться про брудні технології. В хід підуть залякування, викиди компроматів, публічні скандали, акції протестів. Серйозно вплинути на результат у 2-му турі може явка виборців. Громадяни відверто втомилися від виборів: експерти вже прогнозують низьку явку на виборах 25 жовтня. Тоді як до другого туру мерських перегонів апатія серед містян може досягти апогею. В таких випадках виборчі штаби опонентів намагаються неодмінно використати дану тенденцію, прораховуючи ледь не кожен голос за свого кандидата.

Безумовно, найбільші за масштабами баталії очікуються у тих містах, де перетинатимуться інтереси великих бізнесових груп та чинної влади.

Битви гігантів

Саме у містах-мільйонниках та великих обласних центрах із населенням понад 500 тисяч жителів боротьба за мерське крісло між «дуелянтами» у другому турі буде запеклою, проте без особливих інтриг. Більшість фаворитів вже нині можна спрогнозувати з імовірністю в 90%.

Вибори мера Києва: з ким працюють відомі політтехнологи?«Слово і Діло» проаналізувало, з ким на місцевих виборах у Києві працюють відомі політтехнологи.

У Києві до другого туру, за всіма прогнозами експертів та соціологічними опитуваннями, вийде Віталій Кличко. Перемоги в першому турі йому, скоріш за все, не отримати. А от у другому турі соціологи радять чинному меру остерігатися будь-кого із конкурентів. Найімовірніше, у двобій із Кличком може вступити або позафракційний нардеп, самовисуванець Борислав Береза, або колишній мер Києва у 1999-2006 рр. Олександр Омельченко. ЗМІ неодноразово вказували на те, що саме двобій Омельченко-Кличко може бути найбільш вигідним останньому. У випадку із Березою, команді чинного столичного голови доведеться напружитися. Не виключено, що у разі виходу Борислава Берези до 2-го туру мерських виборів у нього може з’явитися серйозна підтримка з боку інших впливових гравців вітчизняної політики. Звичайно, останнє слово за киянами, які, виходячи із досвіду кількох попередніх мерських кампаній, можуть зробити досить несподіваний вибір.

Боротьба за крісло мера Львова: аналіз потенційних кандидатів«Слово і Діло» з'ясувало, яким політичним, діловим, а також інформаційним ресурсом володіють потенційні кандидати в мери Львова.

У Львові несподіванок очікувати не варто. Скласти серйозну конкуренцію чинному міському голові та лідеру партії «Самопоміч» Андрію Садовому навряд чи вдасться будь-кому із зареєстрованих кандидатів у мери міста Лева. Сюрпризом для Садового може бути лише ймовірність самого проведення 2-го туру, якщо він не набере необхідної для перемоги кількості голосів 25 жовтня. Та хто б не став його опонентом у 2-му турі, шанси на успіх у цього кандидата залишаються примарними.

Більш тривалих баталій слід очікувати в Одесі. Сильні позиції чинного мера Геннадія Труханова, який фактично заручився підтримкою бізнесмена Ігоря Коломойського, намагатиметься похитнути кандидат від влади – молодий і амбітний Олександр Боровик. Тим паче, що надійним медійним супутником Боровика став не хто інший, як чинний губернатор Одещини Міхеіл Саакашвілі. Втім, часу для «розкрутки» кандидата від «БПП» було вкрай мало, що, звичайно, у разі дуелі в 2-му турі не додасть колишньому раднику очільника Одеської ОДА додаткових електоральних балів. Ще один реальний претендент на вихід до другого туру – екс-мер Одеси Едуард Гурвіц. Цілком можливо, що у разі двобою Труханов-Гурвіц одесити оберуть останнього, керуючись логікою «своя сорочка ближче до тіла».

У Дніпропетровську в ході виборчої кампанії варто очікувати протестів та заворушень – координатор ГМ «ОПОРА»У рамках спецпроекту «ОБРАНІ» фахівець поділився міркуваннями щодо місцевої виборчої кампанії у Дніпропетровську.

Зіткнуться інтереси Ігоря Коломойського з пропрезидентською командою і в Дніпропетровську. На посаду мера цього надважливого для бізнес-імперії Ігоря Коломойського міста балотується його близький соратник Борис Філатов. Однак у другому турі йому, скоріш за все, протистоятиме саме кандидат від «Опозиційного блоку», колишній віце-прем’єр-міністр в уряді Миколи Азарова – Олександр Вілкул. За фактом, пропрезидентська сила не скористалася можливістю позмагатися за крісло міського голови Дніпропетровська, висунувши кандидатом близького до того ж самого Олександра Вілкула маловідомого нардепа від «БПП» Максима Курячого. Таким чином, у другому турі виборів міського голови Дніпропетровська буде гаряче: враховуючи великий досвід проведення виборів і колосальні ресурси виборчих штабів і Філатова, і Вілкула, бій буде не на життя, а на смерть.

Райнін не бачить загрози зриву виборів у Харківській областіГолова Харківської ОДА Ігор Райнін заявив, що у зв'язку із ситуацією з відмовою в реєстрації кандидатів від «Опоблоку» регіон трохи вибився з графіку, але в цілому проблем немає.

В Харкові, якщо другий тур таки відбудеться, до нього вийде чинний мер Геннадій Кернес, якого висунула близька до інтересів Ігоря Коломойського партія «Відродження». Так сталося, що сильних кандидатів-опонентів у нинішнього мера не так багато, а владу представлятиме одразу 2 кандидати: «замасковано» від «Волонтерської партії України» балотується екс-очільник Харківської ОДА Ігор Балута, а офіційно ж БПП-Солідарність висунула ще одного кандидата Олександра Давтяна. Звичайно, що такий двобій Кернеса з одним із цих кандидатів став можливий лише за умови відсутності опонента на мера від «Опозиційного блоку», який досі займає серйозні електоральні позиції у Харкові. Скандал із реєстрацією ОБ та її кандидатів до місцевої ради набув неабиякого розголосу. А от в мери міста, «Опозиційний блок» нікого не висував. Найкращою кандидатурою міг би стати Михайло Добкін. Вочевидь, не останню роль зіграли давні політичні зв’язки із Геннадієм Кернесом: існування домовленостей щодо майбутньої посади мера вигідна обом політичним гравцям, адже в такому випадку гарантують велику вірогідність перемоги Кернеса вже у 1-му турі мерських виборів.

В очікуванні інтриги

В інших обласних центрах та великих містах слід очікувати не менш драматичних протистоянь, хоча кандидати будуть оперувати значно меншими за масштабами ресурсами.

У Житомирі в ході мерської кампанії вже склалися групи фаворитів та аутсайдерів – експертУ рамках спецпроекту «ОБРАНІ» політолог поділився міркуваннями щодо місцевої виборчої кампанії в Житомирі.

Цікавою може бути мерське протистояння у 2-му турі в Житомирі. Там пропрезидентському кандидату від «БПП» Сергію Сухомлину протистоятиме кандидат від «Батьківщини», нинішня в. о. мера Любов Цимбалюк. Сухомлин заручився підтримкою ледь не усіх ключових стейкхолдерів в місті: в арсеналі кандидата і підтримка чинного міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, екс-заступника голови АП і близького соратника Президента Геннадія Зубка, і допомога від нардепа з пропрезидентської фракції Борислава Розенблата, і потужна фракція в міськраді, і навіть житомирські «демальянсівці». Натомість інтрига протистояння полягає у тому, що Житомирщина і сам обласний центр – один із базових електоральних регіонів партії «Батьківщина». Мобілізовані виборці від цієї політсили можуть серйозно попсувати нерви команді Сухомлина, підтримавши представника своєї політсили Любов Цимбалюк. Щоправда, житомиряни, як свідчать результати попередніх мерських виборів, схильні підтримувати «провладних» кандидатів у мери. Тож, скоріш за все, «Батьківщина» таки отримає потужну фракцію у міськраді, а от чи матиме «свого» мера – питання дискусійне.

У Рівному цілком можливе протистояння між чинним мером, самовисуванцем Володимиром Хомком та головою громадського об'єднання «Рівненський громадський контроль» Дмитром Якимцем. Попри те, що рейтинги чинного міського голови додають йому впевненості й у 1-му, й у 2-го турі виборів, у разі проведення переголосування Дмитро Якимець може заручитися додатковою підтримкою впливових політичних сил і здобути перемогу.

Боротьба за крісло мера Черкас: аналіз потенційних кандидатів«Слово і Діло» з'ясувало, яким політичним, бізнесовим, а головне – інформаційним ресурсом володіють потенційні кандидати в мери Черкас.

Цікаве протистояння у 2-му турі виборів міського голови очікується і в Черкасах. Вочевидь, конкуренцію найретинговішому кандидату, висуванцю від «Партії вільних демократів» Сергію Одаричу можуть скласти одразу 2 кандидати – Олександр Радуцький від «БПП» та Анатолій Бондаренко від «Батьківщини». Передвиборчі протистояння у цьому місті за своїм сюжетом нагадують багатосерійну політичну «Санта Барбару»: так, Сергій Одарич відмовився балотуватися від «БПП», надавши перевагу партнерським відносинам із командою Ігоря Коломойського. В свою чергу, сильні позиції має й кандидат від «Батьківщини», а вихід представника «БПП» Олександра Радуцького у 2-й тур взагалі може перетворити виборчу кампанію на «політичну вендету».

Експерт: неочікуване висунення Райковича в Кіровограді – домовленість «Опоблоку» та владиУ рамках спецпроекту «ОБРАНІ» голова громадської організації поділився міркуваннями щодо місцевої виборчої кампанії в Кіровограді.

Вочевидь, не менш цікавим протистоянням у 2-му турі можуть стати вибори міського голови Кіровограда. Фактично, фаворитами перегонів наразі є висуванець від «БПП» Андрій Райкович та представник від партії «Наш край» Андрій Табалов. Останній тривалий час мав кращі електоральні позиції в регіоні. Втім, нині ситуація змінилася: експерти вказують на те, що «Опозиційний блок» непублічно підтримав пропрезидентську кандидатуру Райковича, що одразу ж зрівняло їхні електоральні шанси. І якщо вірити прогнозам, які свідчать про меншу явку у другому турі, аніж першому, обом претендентам доведеться докласти зусиль, щоб мобілізувати свого виборця повторно прийти на виборчі дільниці.

Неоднозначна ситуація з визначенням «дуелянтів» у другому турі виборів міського очільника Миколаєва. Однозначний фаворит перегонів – чинний мер, висуванець від партії «Наш край» Юрій Гранатуров – може отримати одразу двох потужних конкурентів: Ігора Дятлова від «Опозиційного блоку» та Віталія Воронова від партії «Відродження». Гранатуров і Дятлов – колишні «регіонали». Однак першого непублічно буде підтримувати пропрезидентська «БПП», міська організація якої так і не наважилася зробити його офіційним висуванцем. Тоді як Дятлов заручився серйозною підтримкою «ОБ», який має потужні електоральні позиції в регіоні. Втім, навіть у першому турі виборів жителів Миколаєва очікує справжній «політичний вінегрет» із кандидатів усіх можливих спектрів – ЦВК зареєструвало 21-го кандидата на посаду міського голови цього обласного центру.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: