Кабмін на два місяці прострочив ухвалення порядку переміщення товарів у зоні АТО

Читать на русском
Питання перевезення вантажів в зоні АТО не має належного законодавчого регулювання, що автоматично породжує ризики зловживань і корупції.

Питання перевезення вантажів у зоні АТО не має належного законодавчого регулювання, що автоматично породжує ризики зловживань і корупції.

Таку заяву зробили юристи громадської ініціативи «Відновлення Донбасу», передає «Слово і Діло».

Згідно з нормами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються переміщення товарів у райони або з районів проведення антитерористичної операції» (№649-VIII, від 17.07.2015 року), порядок переміщення товарів має затверджувати лише Кабінет міністрів за поданням СБУ. До цього моменту законодавчо питання залишалося неврегульованим зовсім.

«Ще в жовтні минулого року Антитерористичний центр при СБУ своїм наказом визначив райони проведення АТО. До нього увійшли як Донецька, так і Луганська області. У тому числі й ті населені пункти, які знаходяться на непідконтрольних територіях», - нагадала керівник громадської ініціативи Олена Петряєва.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що до кінця місяця будуть створені три логістичні центриСказано 24 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

При цьому вона підкреслила, що, згідно згаданого закону, ініціатором якого був Президент України, Кабмін повинен був затвердити порядок переміщення товарів до 22 серпня поточного року, проте жодного офіційного документа досі немає. У результаті перевезення вантажів через лінію дотику сьогодні регулюється лише Тимчасовим порядком, затвердженим СБУ в січні 2015 року.

Експерти «Відновлення Донбасу» наполягають на необхідності максимальної лібералізації та гуманізації правил провезення товарів і вантажів у зоні АТО, а також на їх офіційному затвердженні Кабміном. Насамперед, йдеться про виключення зі списку заборонених товарів продуктів харчування, медикаментів і товарів медичного призначення, а також про можливості оскаржувати решту обмежень як норми закону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: