Вибори в Рівному: програми кандидатів проти консерватизму чинного мера

Читать на русском
У ході підготовки до виборів мера в Рівному відчувається конкуренція не лише між кандидатами, але й між їхніми програмами. І хоча вони мають розбіжності, подібні моменти й недопрацювання, все ж, саме вони дають змогу уявити, які зміни чекатимуть на місто та його жителів у разі перемоги того чи іншого кандидата.
Фото: прес-конференція "Слова і Діла" в Рівному

У ході підготовки до виборів мера в Рівному відчувається конкуренція не лише персонально між кандидатами, але й між їхніми програмами. І хоча вони мають розбіжності, подібні моменти й недопрацювання, все ж, саме вони дають змогу уявити, які зміни чекатимуть на місто та його жителів у разі перемоги того чи іншого кандидата.

Вибори у Рівному мають всі ознаки боротьби досвіду чинного міського голови Володимира Хомка з креативністю, системністю та новаторством всіх інших кандидатів. Такого висновку дійшли аналітики системи народного контролю «Слово і Діло» у ході підготовки й під час візиту до обласного центру, де вивчили погляди громадськості на підготовку до голосування 25 жовтня та представили аналіз передвиборчих програм кандидатів.

Чинний міський голова Володимир Хомко хоч і не має чіткої програми дій, проте як ніхто володіє знаннями про проблеми міста й досвідом їх вирішення, за рахунок чого й прагне залишитись на посаді. Що ж стосується інших кандидатів, то їхні програмні документи, які кожен з них презентував у той чи інший спосіб, виявились достатньо змістовними.

Зокрема, в питаннях бізнесу кандидати на посаду міського голови Дмитро Якимець, Олексій Муляренко, Олександр Лащук та Олексій Бучинський обіцяють максимальну підтримку, відкритість співпраці, відсутність корупційної складової та рівність у правах. Натомість інший кандидат, якого підтримала політична партія «Сила людей», – Зураб Кантарія – планує спрямувати бізнес на розвиток інновацій, активно залучаючи до процесу молодь. Усі кандидати чітко усвідомлюють, що порожні кишені міста зв'язують руки його очільнику.

Загалом, за словами багатьох кандидатів, саме у бізнесі та розвитку підприємництва вони вбачають майбутню фінансову опору для своєї можливої діяльності на посаді мера та громади загалом.

Важке сьогодення та військові дії на сході актуалізували на цих виборах у публічній риториці кандидатів і питання безпеки. Так, Олексій Муляренко та Дмитро Якимець обіцяють впровадження системи відеонагляду за вулицями та соціальними об’єктами міста. А от вищезгаданий Зураб Кантарія пішов ще далі й задекларував, що майбутня поліція у Рівному, окрім забезпечення правопорядку, буде ще й контролювати спалювання листя.

Коли йдеться про енергозбереження та екологію, всі кандидати констатують, що природні ресурси є важковідновлюваними, а тому потрібно їх економити та берегти. Саме тому в передвиборчих програмах усіх досліджуваних кандидатів містяться пункти про енергозбереження, захисту та розширення парків, зелених зон.

Чинний мер Рівного іде на вибори без чіткої програми – експертЧинний міський голова Рівного Володимир Хомко так і не сформулював чіткої комплексної програми напередодні місцевих виборів.

Щодо розв'язання транспортних проблем, то тут більшість кандидатів розуміють, що містом потрібно пересуватися всім, а тому їхні програми націлені на всі прошарки населення: молоді – «розумні зупинки», пільговикам – збільшення пільгових місць, усім іншим – єдиний проїзний квиток, нові маршрути й багато різних нововведень.

Зокрема, Дмитро Якимець та Зураб Кантарія обіцяють впровадження єдиного проїзного квитка у транспорті та створення «розумних зупинок». Олексій Бучинський пропонує збільшити кількість пільгових місць, а Олександр Лащук – додати нові тролейбусні маршрути.

Проте чи не найбільше планів у транспортній сфері у Дмитра Якимця. Серед його пріоритетів: створення Центру моніторингу руху громадського транспорту, запровадження GPS-відстеження руху громадського транспорту через спеціальний веб-сайт, оновлення старих та збільшення кількості нових тролейбусів і їх маршрутів, створення спеціальних смуг для швидкого руху громадського транспорту, впровадження експрес- та нічних маршрутів громадського транспорту, а також підтримка мережі електрозарядних станцій для електромобілів.

Найбільш схожими у своїх ініціативах кандидати виявились у сфері житлово-комунального господарства. Адже як Дмитро Якимець, Олексій Муляренко, Олександр Лащук, так і Олексій Бучинський планують у майбутньому ліквідувати монополію ЖЕКів і сприяти створенню ОСББ.

Особливо продуманий цей пункт у Олексія Муляренка. Згідно з його баченням, спочатку має відбутися капітальний ремонт будинків на умовах співфінансування за рахунок Державного та місцевого бюджетів, а вже потім відремонтовані будинки передаватимуться у власність ОСББ.

З числа інших сфер, які слід відзначити у програмах основних кандидатів, варто згадати сфери освіти та електронного документообігу.

Так, у сфері освіти Олексій Муляренко обіцяє розширити мережу дошкільних закладів, повернути приміщення колишніх дитсадків, які раніше було передано іншим установам, у власність міста. Олександр Лащук та Дмитро Якимець мають наміри подолати черги, хабарі та побори у школах і дитсадках. І лише Дмитро Якимець, один з-поміж інших кандидатів, зазначив у власній програмі намір будувати нові дитсадки. Ну а запровадження електронного документообігу, звітності в інтернеті паралельно з конкурсним залученням молоді та активістів до лав місцевої влади стало лише додатковим підтвердженням новаторських та креативних підходів кандидатів у частині реалізації планів щодо зміні ситуації в місті.

Проте задекларувати свою позицію – це лише перший крок. Наступними мають бути предметна щоденна робота та практична реалізація. А зважаючи на те, що практично всі програми кандидатів не мають чітких часових рамок реалізації, розмиті у формулюваннях, а подекуди навіть далеко виходять за межі повноважень міського голови, існує ризик, що більшість із них так і залишиться гарними передвиборчими обіцянками. Обіцянками, ціною невиконання яких стануть якість та комфорт життя пересічних рівнян.

Віктор Гаврилюк, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: