Експерт: електроенергію з РФ Україна витрачає на забезпечення російської армії й окупантів у Криму

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Міністерство енергетики робить не все для того, щоб мінімізувати залежність від російських енергоносіїв.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, аналізуючи інформацію про те, що Україна внесла «Газпрому» передоплату за газ в розмірі $136 млн та продовжила контракт на імпорт електроенергії з Росії.

«Ситуація доволі складна з точки зору формування енергетичного балансу, але Міністерство енергетики робить не все для того, щоб мінімізувати залежність від російських енергоносіїв. А шляхи для цього є. В першу чергу слід було би більше вкористовувати власне вугілля, вугілля газової групи. Блоки, які на нього працюють, недозавантажені й можна це використовувати», – розповідає експерт.

В довгостроковій перспективі, на його думку, варто інвестувати кошти в маневрові та регулюючі потужності, які б забезпечили повне використання ядерної енергетики.

«Наразі скільки ми беремо електроенергії у РФ, стільки ж ми й передаємо в Крим. А поставки електроенергії в Крим сьогодні не зовсім обґрунтовані, оскільки ми тим самим поставляємо її не лише населенню, але й російській армії, яка там перебуває. Це має вирішувати російська сторона», – пояснив спеціаліст.

Те, що російський газ для нас дешевший, також не зовсім правильно. Ми перебуваємо під тиском РФ та ЄС. Обидві сторони зацікавлені, щоб відповідальність за заповнення сховищ взяла на себе Україна, як і за безпеку поставок газу до Європи, навіть у пікові періоди навантаження, хоча тих обсягів, що Україна закачала, для власного споживання достатньо, підкреслив експерт.

«Для транзиту російського газу вихід має шукати «Газпром» разом з європейськими компаніями, оскільки Україна не має жодних контрактів з Європою щодо поставок російського газу. Раніше цим займався «Газпром». Зараз це переклали на Україну», – проаналізував Омельченко.

Зазначимо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що український уряд має достатньо ресурсів для успішного проходження опалювального сезону.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: