Членство України в Радбезі ООН не вирішить питань Криму та Донбасу – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Членство України в Радбезі ООН – обов'язок вирішувати проблеми країн Африки, а не лобіювати свої інтереси.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Олег Волошин, аналізуючи інформацію про те, що Україна стала непостійним членом Ради безпеки ООН.

«Зараз влада чіпляється за будь-що, що можна видати за так звану перемогу. Це дійсно непогана можливість українській дипломатії проявити себе на різних напрямках: Африка, Латинська Америка, Близький і Далекий Схід. Якраз статус непостійного члена Радбезу ООН дає можливість регулярно робити послуги країнам відповідних регіонів, які просувають свої питання через ООН, а навзаєм вони можуть допогти Україні», – розповідає спеціаліст.

На його думку, зараз слід зосередитись не лише на питанні Криму, а на практичних та прагматичних питаннях забезпечення українських експортерів у країнах, що розвиваються. Статус непостійного члена є дуже якісним майданчиком для збільшення контактів.

«В усьому іншому це нам нічим недопоможе. Незрозуміло, до чого взагалі тут питання Криму. Це нічого не дає, окрім можливості Сергеєву потренуватися в риторичних дуелях із Чуркіним», – зазначив він.

Подивимось, чи витягне українська дипломатія завдання займатися проблемами інших країн та регіонів. Тому що непостійний член Радбезу ООН – це країна, яка не може собі дозволити лобіювати виключно свої питання.

«99% питань, які будуть там розглядатись, взагалі не стосуватимуться України. І нам слід мати якісну позицію, вміти працювати з питань Сахари, Судану, островів у Південно-Китайському морі, миротворчих місій у країнах Африки. Якщо ми покажемо якісну роботу саме в цих питаннях, то зможемо завоювати авторитет», – підкреслив Волошин.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в Україні буде відкритий офіс підтримки ООНСказано 5 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Щодо Криму ми можемо звертатись до будь-яких організацій, але РФ не поверне нам у короткостроковій перспективі півострів. Уряду не потрібно видавати бажане за дійсне. Крім того, в нас не було шансів не стати членом Радбезу ООН, тому що ми були єдиними представниками цієї квоти», – наголосив експерт.

Відзначимо, що цього року конкуренції за місця непостійних членів Радбезу не було. Україна, Єгипет, Японія, Сенегал і Уругвай претендували на п'ять вакантних місць і, відповідно, отримали їх.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: