Захід тисне на Україну, щоб конфлікт на Донбасі став внутрішнім – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Навіть із проведенням виборів на окупованих територіях питання реінтеграції Донбасу не вирішиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи заяву Президента про те, що вибори на Донбасі залежать від Верховної Ради й деякі політичні сили можуть протидіяти цьому.

«Саме зараз слід робити все для повноцінної реінтеграції східних областей. А от реінтеграція Криму – питання довгострокової перспективи», – зазначив експерт.

На його думку, щодо закону про вибори на Донбасі, то зараз м'яч дійсно на полі Верховної Ради, і це питання постане на порядку денному вже після місцевих виборів, тому що жодна з політичних партій не захоче брати відповідальність за ухвалення цього рішення.

Експерт припустив, що закон буде ухвалений до кінця цього року, але самі вибори пройдуть навесні 2016 року.

«Судячи з тих заяв, які робляться в парламенті, проти такого закону виступить фракція «Самопомочі». Не до кінця зрозуміла позиція «Батьківщини». Але дві великі фракції підтримають закон, можуть проголосувати депутатські групи й позафракційні депутати. Можливо, й «Опоблок». Тому 226 голосів за цей закон знайдуться», – проаналізував політолог.

Проте, на його переконання, самими лише виборами питання Донбасу не вирішити. Все буде залежати ще й від змін до КУ про децентралізацію, та від того, як себе поводитиме РФ.

«Мінськ-2 передбачає, що лише після виборів можна буде говорити про відновлення кордону, що є принциповим для нас. Але гарантій, що це буде зроблено з боку РФ, у нас немає. Захід на нас тисне, щоб перенести цей конфлікт із зовнішнього протистояння у внутрішньодержавне. Україна свідомо йде на це, щоб продемонструвати свою послідовність. Але як діятимуть РФ і сепаратисти? Гарантій немає», – підсумував Мокан.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко повідомив, що виведення іноземних військ з української території має відбутися негайно, без прив'язки до термінів проведення місцевих виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: