В надійних руках Банкової: у «Волі народу» з'явився свій «сірий кардинал»?

Читать на русском
У кулуарах парламенту кажуть, що Олесь Довгий відтепер – «зв'язковий» Банкової у «Волі народу», а його завданням найближчим часом стане порятунок голосувань коаліції.

Майже непомітною для ЗМІ на тлі «коаліційних розбірок» та виборчої кампанії залишилася рятувальна операція від саморозпуску депутатської групи «Воля народу». Після трагічної смерті в серпні цього року її очільника Ігоря Єремеєва, в складі депутатської групи залишилось 18 депутатів. Згідно норм регламенту Верховної Ради, депутатські групи не можуть мати у своєму складі менше депутатів, ніж найменша парламентська фракція на першій сесії (такою фракцією була «Батьківщина», в якій на момент створення було 19 депутатів).

Із самого початку свого створення у листопаді 2014 року «Воля народу» мала в своєму складі 21 нардепа. Після виходу з її складу Віктора Бондаря та Володимира Кацуби на початку 2015 року група опинилася на межі розпуску. Врятував ситуацію покійний Ігор Єремеєв, який прийняв рішення про долучення до складу «Волі народу» нардепа та екс-командира добровольчого батальйону «Айдар» Сергія Мельничука. Пізніше, в червні цього року, покійний нині Єремеєв публічно став на захист Сергія Мельничука, фактично врятувавши його від ув’язнення, адже Верховна Рада зняла з нього депутатську недоторканність, проте відмовилась проголосувати за подання Генпрокуратури про затримання та арешт Мельничука.

Після смерті Ігоря Єремеєва питання про існування депутатської групи «Воля народу» вкотре актуалізувалося.

Доля депутатської групи

Не секрет, що і сам покійний нині нардеп Ігор Єремеєв, і очолювана ним депутатська група неодноразово позиціонували себе як соратники пропрезидентського крила у парламенті. Голоси нардепів від «Волі народу» неодноразово ставали в нагоді коаліції при ухваленні важливих рішень у парламенті. Безумовно, як політик покійний Ігор Єремеєв намагався вести свою гру, однак завжди уникав йти на відкритий конфлікт, намагаючись вирішити проблемні питання шляхом перемовин.

Що чекає «Волю народу» та бізнес Єремєєва?Українські бізнесмени, особливо великі, як правило, організовують превентивний захист своїх компаній ще на етапі створення.

У серпні особливо гостро постало питання про можливий розпуск депутатської групи – в її складі залишилося 18 нардепів. Не додавало впевненості учасникам депутатського об’єднання і питання майбутнього лідерства в групі – жоден із претендентів не міг конкурувати в авторитеті із покійним Єремеєвим. А отже, кожен учасник депутатської групи зайнявся пошуком нових орієнтирів з метою подальшого влаштування свого політичного майбутнього. В кулуарах Верховної Ради все частіше лунали коментарі парламентарів про буцімто непублічні перемовини частини нардепів із «Волі народу» про можливість вступу до іншої депутатської групи «Відродження». Втім, невдовзі ці розмови затихли, а на офіційному сайті «Волі народу» з’явилося повідомлення про те, що жоден її учасник не збирається виходити зі складу депутатської групи, а на зборах було вирішено рекомендувати на посаду її голови народного депутата Ярослава Москаленка.

Остаточно оговтались у «Волі народу» з 18 вересня: до складу депутатської групи несподівано увійшли 2 народних депутати – мажоритарник Олесь Довгий та Андрій Немировський, який потрапив у Верховну Раду за списками «Самопомочі». У відповідному повідомленні на сайті депутатської групи припустили, що невдовзі до «Волі народу» долучаться й інші нардепи. «Адже ми - за конструктивну та ефективну роботу парламенту. Депутати, котрі підтримують таку позицію, будуть з нами об'єднуватися. Сьогодні країні потрібен дієвий законодавчий орган, а не політичне ток-шоу. Депутатська група «Воля народу» - це на 99 відсотків депутати-мажоритарники, котрих вибрала громада, і котрі знають, що таке приїжджати в округи та відповідати за свою роботу перед виборцями», – йдеться в офіційному повідомленні прес-служби «Волі народу».

В кулуарах парламенту подейкують, що Довгий віднині – «зв’язковий» Банкової у «Волі народу». Самі учасники депутатської групи довго не хотіли приймати його до своїх лав, поки не поставили умову – долучити нових нардепів до складу «Волі народу». Схоже, із першим тестовим завданням Олесь Довгий впорався, адже швидко знайшов партнера для вступу до депутатського об’єднання.

Шлях від аутсайдера до рятівника

Очевидно, новоспеченому нардепу Андрію Немировському зробили пропозицію, від якої він не зміг відмовитися. Річ у тім, що партія, за списками якої він став нардепом («Самопоміч»), офіційно «відмовилася» приймати його до складу своєї фракції. «У фракції «Об’єднання «Самопоміч» наголошують, що народний депутат Андрій Немировський ніколи не входив до її складу», - йдеться на офіційному сайті партії.

Причина такого ставлення до Немировського у скандалі між керівництвом «Самопомочі» зі своїми колишніми партнерами з партії «Воля» та її лідером нардепом Юрієм Дерев’янком, які мали свою квоту в списках під час минулорічних виборів. Офіційно нардепом Немировський став за списками «Самопомочі» у травні 2015 року після складання мандату депутатом Андрієм Мірошником. Цікаво й те, що сам Немировський наприкінці березня намагався владнати конфлікт із керівництвом «Самопомочі», для чого навіть вийшов з партії «Воля». Втім, це не допомогло.

Олесь ДовгийНародний депутат України

Значно цікавішим є політичний шлях Довгого. Він – один із стовпів «молодої команди» екс-мера Леоніда Черновецького. Його батько Станіслав Довгий – досвідчений політик, колишній нардеп від «Нашої України». Теща Олеся Станіславовича – не хто-небудь, а колишня «регіоналка» Ірина Горіна: в 2010 році він одружився з її донькою Катериною. Не менш скандальною є і політична кар’єра колишнього секретаря Київради часів мерства Черновецького. Із нещодавнього – минулорічне кандидування на позачергових виборах до Верховної Ради на 102-му мажоритарному окрузі на Кіровоградщині.

Незважаючи на те, що виборча кампанія Довгого супроводжувалася численними скандалами та порушеннями, а декілька тодішніх журналістів, а нині його колег по парламенту – нардепи від «БПП» Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук – намагалися публічно протистояти зловживанням на 102-му окрузі, Олесь Довгий таки став нардепом. До речі, Комітет виборців України рекомендував ЦВК не визнавати виборів на 102-му окрузі.

У кулуарах парламенту кажуть, що Олесь Довгий відтепер – «зв'язковий» Банкової у «Волі народу», а його завданням найближчим часом стане порятунок голосувань коаліції.

І навіть під час складання присяги народного депутата лідер фракції «БПП» у парламенті Юрій Луценко недвозначно натякнув промовистим жестом, де насправді мав знаходитися новоспечений народний обранець. Саме Луценко виступив категорично проти кандидатури Олеся Довгого на посаду очільника парламентського комітету з питань економічної політики.

Втім, нині ситуація змінилася: Олесь Довгий буде «сірим кардиналом» депутатської групи «Воля народу», завданням якої найближчим часом стане порятунок голосувань коаліції. Після виходу з її складу «Радикальної партії» та можливих проблем із «Батьківщиною» та «Самопомоччю» найбільше такої допомоги потребуватимуть саме у тандемі «БПП» та «Народного фронту». Ба, більше: підтверджуються численні згадки в ЗМІ про те, що новим комунікатором від Банкової із пошуку потрібних голосів для голосувань більшості в парламенті таки став новоспечений нардеп, екс-керівник ДУСі Сергій Березенко. Його та Олеся Довгого пов’язують давні партнерські та дружні відносини. За інформацією ЗМІ, під час скандальних довиборів по 205-му округу на Чернігівщині саме Олесь Довгий очолював виборчий штаб кандидата від «БПП» Сергія Березенка.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: