Чорнобильська зона відчуження: корупція, «мафія» і територіальна реформа

Читать на русском
Звільнення прем'єром України Арсенієм Яценюком голови Держагентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова – лише перший крок на шляху реформи ЧАЕС. Незабаром буде ліквідовано й саме відомство.

Звільнення прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком голови Державного агентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова – лише перший крок на шляху до реформи ЧАЕС. Незабаром буде ліквідовано й саме відомство.

Сьогодні Кабінет міністрів України звільнив голову Державного агентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звинуватив чиновника у зловживанні владою та невиконанні доручень. Втім, про корупційну складову в Держагентстві говорили вже давно.

У чому завинив?

Варто відзначити, що призначили Юрія Антипова на посаду зовсім нещодавно. Лише 14 травня цього року чиновник і ліквідатор аварії на ЧАЕС очолив Держагентство з управління зоною відчуження. Але не минуло й півроку, а прем'єр-міністр уже незадоволений Антиповим. «Після моєї зустрічі з нашими ключовими фінансовими партнерами з будівництва конфайнмента, з будівництва цієї споруди, яке дає можливість фактично укрити Чорнобильську атомну електростанцію, і після отримання офіційного звернення від Європейського банку розвитку та реконструкції я пропоную Кабінету міністрів України звільнити керівника Чорнобильської зони відчуження. Звільнити у зв'язку з тим, що за останні кілька місяців після мого візиту на Чорнобильську станцію з чітких доручень керівнику зони відчуження, замість того щоб там навести порядок, там навели «порядок», – сказав Яценюк.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що Держагентство з управління зоною відчуження буде ліквідованоСказано 9 липня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Прем'єр-міністр пояснив, що Юрій Антипов змінив компанію, яка займалася забезпеченням харчування та відкликав ліцензії компаній, котрі здійснювали проектні та будівельні роботи. «Наприклад, кейтерингова компанія, яка годувала французьких працівників протягом декількох років, була замінена – прийшов лист від фірми «Роги й копита», що в них краще будуть харчуватися французи. Низка компаній, які мали ліцензії на проектні та будівельні роботи, отримали лист від керівника зони про те, що їхні ліцензії зупинені, відкликані, і їхні послуги більше не потрібні», – пояснив глава уряду.

Також Яценюк звернувся до МВС із проханням почати розслідування роботи керівника Чорнобильської зони відчуження, а поки – на місяць – за допомогою конкурсу буде призначений виконувач обов'язків керівника Держагентства.

Корупція і «мафія»

На початку цього місяця голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Микола Томенко заявив, що якась група одеських бізнесменів намагається прибрати до своїх рук управління зоною відчуження. За його словами, вони намагаються нав'язати свої корупційні правила діяльності в зоні ЧАЕС для всіх підприємств і установ, які там працюють, включаючи іноземні фонди.

Це не перша і не єдина скарга на корупцію. Раніше було опубліковано відкрите звернення колишнього директора ЧАЕС Сергія Парашина, в якому він скаржився на некомпетентного, на його думку, нового керівника Юрія Антипова. Заявляв також Парашин і про нахабство «наглядачів без посад, відповідальності, повноважень і кваліфікації», які крім «системного усунення осіб, не згодних платити данину», намагаються взяти під контроль потік міжнародної допомоги, що не лише завдає шкоди репутації України, а й створює проблеми з реалізацією проектів.

Трагедія ЧАЕС: приховані факти та пошук донорів для саркофагуАварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Сьогодні Президент України звертається до міжнародних донорів для ліквідації наслідків вибуху.

Всі ці дії невідомих осіб можуть призвести до штрафів, які отримає Україна. Як зазначає Микола Томенко, втручання до управління міжнародними проектами призводить до зриву планів і графіків виконання робіт із будівництва та введення в експлуатацію збудованих об'єктів, завдає збитків іноземним організаціям і компаніям, які готують штрафні санкції державі.

«На жаль, після цих публічних звернень до керівництва держави ситуація в зоні відчуження не покращилася, а лише погіршилася. Всі, хто не погоджується на життя «по-новому» від одеських «смотрящих», не лише особисто отримують «маски-шоу», обшуки та загрози: черга дійшла вже й до членів їхніх сімей», – підкреслив депутат.

Врятувати від корупції Держагентство з управління зоною відчуження влада навіть не сподівається. У підсумку відомство чекає повна ліквідація.

Реформа зони відчуження

Про майбутню реформу земель навколо ЧАЕС стало відомо в липні цього року. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував ліквідувати Державне агентство з управління зоною відчуження ЧАЕС.

Політики вважають, що на місці зони відчуження цілком можливе створення біосферного заповідника, а деякі землі й узагалі придатні для сільського господарства. Наприклад, Микола Томенко каже, що в 30-кілометровій зоні відчуження можна створити потужний економічний майданчик. «У зоні відчуження необхідно створити міжнародний економічний майданчик, який дозволить не тільки просити у світу, а й показати, як інноваційно ми використовуємо цю біду вже на користь для країни», – пропонує політик. А інший депутат, Віталій Чепинога, і взагалі зазначає, що на цій території можна й потрібно вести господарство. «Там можна запустити тваринництво. Корові варто давати три таблетки абсорбенту, і її молоко можуть пити навіть діти», – вважає політик.

Але, за планами Арсенія Яценюка, замість Держагентства буде створено державний концерн, а на території зони відчуження – радіологічний заповідник. «На його місце має прийти державний концерн із роботи з ядерними матеріалами. До цього концерну мають увійти державні підприємства та державні компанії, які будуть працювати з ядерними матеріалами, в тому числі – з відпрацьованими», – зазначив глава уряду.

Для створення радіологічного заповідника на землях Чорнобильської зони Яценюк пропонує запросити провідних світових фахівців, які проведуть радіологічну експертизу. «За 30 років занадто багато всього змінилося. І нам потрібно зрозуміти, який стан екологічної ситуації та підтвердити його кращими світовими компаніями, щоб аналіз екологічної ситуації в Чорнобильській зоні мав світове юридичне визнання... На 30-річчя Чорнобильської трагедії ми вийдемо з тим, що у нас буде нова система управління зоною. У нас фактично і зони як такої не буде – у нас буде заповідник і державний концерн, який займатиметься ядерними матеріалами», – підкреслив прем'єр-міністр.

Радіоактивні сховища навколо Чорнобильської АЕС: приховані загрози зони відчуженняКарта зони відчуження Чорнобильскої АЕС буквально усипана сховищами радіоактивних відходів: йдеться як про відходи самої ЧАЕС, так і про новостворені сховища відпрацьованого ядерного палива сучасних українських атомних електростанцій.

Здавалося б, усі ці кроки логічні та позитивні: по-перше, реформа викорінить корупційну складову в управлінні зоною відчуження, по-друге, скорочення небезпечної території зменшить і кількість «чорнобильців», які отримують пільги. Але є й третій, прихований мотив того, чому необхідно до середини наступного року провести реформу зони ЧАЕС. Утримання Чорнобильської зони обходиться державі в 2 млрд грн, і велика частина цих витрат покривається фінансовими донорами. Але існує одна проблема: наступного року фінансування від донорів припиняється,а отже, уряду доведеться шукати додаткові кошти.

У 2017 році має бути завершене будівництво нової захисної споруди – безпечного конфайнмента, який будується фахівцями з 23 країн. А також має бути повністю введено в експлуатацію сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу. На все це, плюс на створення радіологічного заповідника, потрібні гроші, які шукатимуть на вже оголошеній великій міжнародноій донорській конференції, присвяченій 30-річчю трагедії на Чорнобильській АЕС. У чинну схему управління інвесторів уже не залучити, а ось заявлене реформування, ймовірно, посилить інтерес потенційних донорів.

В принципі, якими б способами не залучалися кошти для зони відчуження, якщо це не загрожує здоров'ю українців, це можна вважати позитивним кроком. У всякому разі, варто пам'ятати, що якщо 30-кілометровій зоні й нададуть статус заповідника, то лише після ретельного міжнародного дослідження та відповідних висновків.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: