За час роботи Кернеса реалії Харкова почали нагадувати «дикі 30-ті» у США – активіст

Читать на русском
Геннадій Кернес

Якщо порівняти супутникові знімки Харкова за 10-15 років, то ми побачимо прикру тенденцію: місто з зеленого перетворюється на сіре, адже щорічно з різних причин знищуються тисячі дерев.

Про це журналістам «Слова і Діла» розповів харківський громадський активіст, координатор громадського об'єднання «Зелений фронт» Олег Перегон, коментуючи підсумки роботи Геннадія Кернеса на посаді міського голови Харкова.

Водночас те, що висаджується, за словами активіста, через недбалий догляд здебільшого не приживається.

«У місті не виконуються передбачені нормативами норми поливу, не дотримуються нормативи з площі незаасфальтованої землі, яка має залишатися для виживання дерев. Також у місті не виконується постанова Кабміну №1045, яка встановила «Правила знесення зелених насаджень у населених пунктах». Починаючи з того, що комісії, які мали б оцінювати стан дерев, не створюються насправді, а працюють формально: посадовці підписують папери, не виходячи з кабінетів. Знищені або суттєво погіршили свій стан на значних площах деревостої Парку Горького, Лісопарку, парку «Зелений Гай» тощо. Майже повністю знесені зелені насадження, які виконували роль живих фільтрів навколо таких великих харківських підприємств, як: «Коксохімзавод», ХТЗ, «Електротяжмаш», ТЕЦ-3 тощо», – розповідає представник громадськості.

Саме тому, на думку Перегона, міські зелені насадження просто приречені, адже вони недоотримують воду та утримуються з порушеннями біологічних законів.

Інша, не менш важлива проблема, на якій акцентує увагу Перегон, – питання комунальних тарифів.

«Місто Харків обклало своїх мешканців страшними тарифами, яких нема майже ніде в Україні. При цьому, повністю провалена програма зі встановлення лічильників. Повністю провалена програма одного з попередніх мерів – Володимира Шумілкіна – з роздільного вивозу побутових відходів», – не без обурення повідомляє громадський активіст.

Але найбільше, за словами голови ГО «Зелений фронт», його обурює політика міської влади й особисто мера в архітектурній сфері.

Кернес за дев’ять років пустив у Харкові коріння на 10-15 років вперед – політикВ рамках спецпроекту «ОБРАНІ» голова Харківського «Демальянсу» оцінив роботу Харківського мера Геннадія Кернеса.

«Мало того, що більшість будівництв останнього періоду – це несмак та руйнування архітектурного обличчя міста, мало того, що зовнішній вигляд цих будівель є неприйнятним для людини, більш-менш обізнаної в архітектурі, то ще й нові будівлі руйнують старі через зведення з порушенням нормативів зі збереження архітектурної та історичної спадщини. В якому ще місті буде дозволено будувати 17-поверховий будинок на території гідрологічної пам’ятки природи Саржин Яр, яка є улюбленим місцем відпочинку тисяч харків’ян? В якому ще місті головна пам’ятка – перша будівля Харківського університету, яка має національну охоронну грамоту, та найстаріша церква при ній – стане епіцентром будівництва житлового будинку для трьох десятків багатих родин та ресторану? В якому ще місті заради будівництва приватного об’єкту буде призначено під знесення один з найгарніших старовинних будинків на вулиці Чубаря, а задля зниження громадського обурення з нього вночі буде збито меморіальну дошку Шаляпіна, який там лікувався та виступав? Все це – реалії Харкова», – відзначає Перегон.

Але найстрашніше те, що, за словами активіста, Харків живе без стратегії власного розвитку.

«Це нагадує «дикі 30-ті» у США, коли багато міст Америки пішли цим шляхом: поставили на перше місце хабарі та гроші. А в результаті – перевантажили свої центри. Наслідком цього стало відмирання центрів цих міст, адже вся злочинність накопичилася там, всі затори транспорту – там, всі незручності – також. Сьогодні центри багатьох подібних міст – напівмертві. І це, як би прикро не було це констатувати, очікує й Харків», – резюмував активіст.

Однак, як стало відомо, сьогодні, 23 вересня, Геннадій Кернес заявив, що подав до міського виборчкому документи для реєстрації, та сказав наступне: «Я пропоную всім кандидатам, щоб припинили займатися образами, підробками й припинили руйнувати Харків. Тому що ми сьогодні спостерігаємо, як деякі кандидати прагнуть завоювати довіру харків'ян якимись вчинками, які не пов'язані жодною мірою з відродженням Харкова, а пов'язані з його руйнуванням», – заявив політик.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: