Гучні корупційні викриття повинні підкріплюватись реальними вироками – експерт

Читать на русском
Гучними мають бути не заяви представників прокуратури, а реальні вироки, які виноситимуть українські суди.
Вадим Карасьов

Гучними мають бути не заяви представників прокуратури, а реальні вироки, які виноситимуть українські суди.

Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи останні політичні події у країні, пише «Слово і Діло» з посиланням на KyivPress.

«Все ж таки гучні розкриття мають бути не тільки і не стільки предметом медійного шоу з потужним публічним резонансом (що цілком правильно), а результатом судових розглядів та вердиктів. Саме за кінцевим результатом повинні й будуть оцінюватися якість реформи прокуратури, боротьба з корупцією та антикорупційні зусилля прокурорів-реформаторів», – вважає експерт.

Шокін піде у відставку, як тільки покарають двох прокурорів-хабарників – нардеп від «БПП»Нардеп ВРУ Віктор Чумак заявив, що генеральний прокурор Віктор Шокін може піти у відставку найближчим часом.

З цієї точки зору, як зазначив Карасьов, антикорупційна атакувальна стилістика Давида Сакварелідзе поки що не досягає заявленої цілі та результату. «Може через це справа відомих «діамантових прокурорів» втрачає свою резонансність», – сказав політолог, додавши, що у прокурорській справі «важливі факти, а не медійні артефакти».

На його думку, той факт, що справа прокурорів-корупціонерів втратила свою резонансність, скоріш за все, свідчить про те, що слідство зіштовхнулось із браком необхідних доказів.

«Виходячи саме з цієї невизначеності, можливо, Президент і прийняв рішення щодо призначення прокура-реформатора на посаду прокурора Одеської області для того, щоб зберегти рівновагу між реформою прокуратури та її функціональністю. А також між необхідними фактами та доказами, а з іншого боку – необхідністю подальшої боротьби з корупцією в правоохоронній системі», – додав експерт.

«Злодій і правопорушник має сидіти за ґратами, але за законом, згідно зібраних доказів, і найголовніше – згідно рішення суду. Не потрібно забувати, що будь-яка реформа правоохоронних органів має бути направлена на створення системи права, а не на розправу», – резюмував Карасьов.

Нагадаємо, 6 липня ГПУ затримала першого заступника голови слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Під час обшуку, крім готівки, у Корнійця були знайдені 35 пакетів з діамантами із загальною кількістю 65 каменів, за що кримінальну справу і назвали «справою діамантових прокурорів».

Наприкінці липня Апеляційний суд Києва виніс рішення про повторний арешт прокурорів, проте згодом обидва затриманих заплатили заставу й вийшли з-під варти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: