Шабунін: з украденого «сім'єю» Україна повернула до Бюджету... 7 тисяч гривень

Читать на русском
Україні терміново потрібна агенція з розшуку й повернення активів, оскільки протягом останніх 6 місяців із усіх незаконно виведених коштів до Державного бюджету повернулася смішна сума в 7 тис. грн.

Протягом останніх півроку внаслідок конфіскації незаконних корупційних активів до Державного бюджету України повернулося лише 7 тис. грн.

Таку інформацію «Слову і Ділу» озвучив голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, коментуючи законопроект про Національне агентство з розшуку й повернення активів, який днями має ухвалити український парламент.

«За минулих півроку – це після року слідства щодо Януковича та компанії – до українського Бюджету від конфіскації корупційних активів пішло 7 тисяч гривень», – розповів експерт.

Причин такого стану речей дві. Перша – неефективність та непрофесійність Генеральної прокуратури. Друга – нормативна неврегульованість питання повернення активів. «Якщо в нас неефективна Генеральна прокуратура, яка зливає слідство – а є конкретні факти, як у випадку зі Злочевським, – то не допоможуть жодні закони. Є проблема з Генпрокуратурою і її професійністю, а є проблема з нормативкою», – зазначив Шабунін.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що в НАБ буде створено підрозділ для повернення активів із закордонуСказано 3 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

При цьому голова «Центру протидії корупції» підкреслює, що з напрямком повернення в Україну активів, котрі були вивезені за кордон, справи ще гірші. «Там взагалі ще нічого не конфісковано. Тобто ми маємо за кордоном арештовані активи, які ще навіть не конфісковані рішенням судів. Якщо вони будуть конфісковані, ми маємо шанси їх повернути. Це питання ще кількох років», – додав експерт.

При цьому Шабунін навів приклад сусідньої Румунії, де за значно менших масштабів корупції аналогічне агентство змогло повернути до Державного бюджету країни близько 500 млн євро. Тож, на думку експерта, втілення такого ж проекту в Україні є нагальною потребою.

Нагадаємо, законопроект про Національне агентство з розшуку й повернення активів у Міністерстві юстиції представили 19 серпня. Розглянути його Верховна Рада має найближчого пленарного тижня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: