В очікуванні холодів: коли почнеться опалювальний сезон?

Читать на русском
Вже в середині наступного місяця температура повітря в Україні знизиться до 0 градусів за Цельсієм. При цьому в газових сховищах все ще не вистачає блакитного палива для початку опалювального сезону.

У першій декаді вересня в Україні різко знизилася температура повітря. І поки населення масово очікує приходу «бабиного літа», синоптики засмучують – уже в середині наступного місяця українців чекають заморозки і нульова температура. Особливо гостро відчується похолодання в квартирах, адже саме тут, за умов повної готовності і наявності ресурсів, тепло з'явиться не раніше кінця жовтня.

Грошей немає

«Укртеплокомуненерго» заявляє відразу й чесно: опалювальний сезон в Україні розпочнеться з аварій та техногенних катастроф. «Опалювальний сезон ми почнемо, але як він пройде – тут ніяких гарантій дати не можна. Ми повинні бути готові до того, що можливі техногенні катастрофи в містах і аварії», – сказав президент «Укртеплокомуненерго» Арсеній Блащук. Причина для України стандартна: грошей немає, зате є заборгованості і зношеність тепломереж.

При цьому в Міністерстві регіонального розвитку звітують, що станом на 1 вересня теплові організації готові в середньому на 87-90%. Але й тут скаржаться на відсутність фінансування. Мовляв, державні програми не фінансувалися, тому Україна готується до опалювального сезону за гроші місцевих і обласних рад. «Що стосується тепловиків, то з 21073 котелень, які ми готуємо до зими, підготовлені 18530 станом на 1 вересня. З 614 котелень, які ремонтувалися, 528 вже зроблені. З 316 км теплотрас 261 км вже замінений і проведені випробування. З 5212 теплопунктів 4376 вже готові. Тобто, з технічної точки зору немає побоювань, що ми не включимося в опалювальний сезон вчасно», – повідомив заступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк.

Але крім технічних проблем є й інші: газу для подачі тепла в квартири поки що недостатньо. Україна накопичила тільки 14,5 млрд кубів, а потрібно ще, як мінімум, 5 млрд куб. м. «Зараз накопичено 1,45 млрд куб. м газу. Однак нагадаю, що на початок опалювального сезону ключовий критерій – 19 млрд», – сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і зазначив, що уряд шукає додаткові ресурси для збільшення обсягів постачання газу зі Словаччини та імпорту.

Без світла, тепла і води: ціна необдуманих рішеньТисячі українських громадян за порадою прем'єр-міністра перейшли на альтернативні джерела обігріву – електричні котли та колонки. Але відповідати за холодні будинки без гарячої води через нестачу вугілля не буде ніхто.

По суті, виходить, поки у сховище не закачають додаткових півдесятка мільярда кубів газу, українці будуть продовжувати мерзнути. А експерти кажуть, що до середині жовтня отримати потрібну кількість газу ніяк не вийде. «45,5 млн куб. газу на добу – такі темпи закладання газу у сховища сьогодні. За таких темпів до початку опалювального сезону вийдемо в кращому випадку на 16,5 млрд, а необхідно не менше 19 млрд, щоб можна було забезпечити безперебійний транзит до Європи», – повідомив Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України.

Кредитна голка

В уряді знайшли як завжди один вихід: попросити кредит на купівлю додаткового природного газу для проходження опалювального сезону. Розглядають питання кредитування Європейський банк реконструкції та розвитку і Світовий банк. За інформацією Мінфіну, ЄБРР планує виділити Україні 300 млн дол кредитних коштів. «Ми постійно ведемо переговори з партнерами – ЄБРР, Світовим банком. У ЄБРР (питання кредитування України – ред.) буде обговорюватися вже 30 вересня. У Світовому банку – дещо пізніше. Йтиметься про кредитування закупівлі газу», – сказала міністр фінансів Наталія Яресько. У той же час, міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що Україні для закупівлі необхідних обсягів газу потрібно близько 1 млрд доларів.

Закуповувати газ, ймовірно, знову будуть у Росії. Демчишин визнав, що Україна поки нездатна обходитися в пікові зимові навантаження без російського блакитного палива. І хоча існують розбіжності в питанні ціни, через які Україна призупинила закупівлю газу у РФ, вже сьогодні 11 вересня, на газових консультаціях у Відні було прийнято рішення про підписання газового контракту до кінця цього місяця.

У квартирах похолоднішає?

Щоб вирішити питання з нестачею газу, спочатку влада хотіла знизити мінімальну температуру в квартирах. Так, згідно з пропозицією Кабміну, МОЗ та Мінрегіонбуд повинні були розглянути доцільність зниження нормативної температури повітря у приміщеннях квартир і будинків садибного типу на 2 градуси – з 18 до 16 за Цельсієм. Варто відзначити, що ще в позаминулому році, мінімальна температура становила 20 градусів, але через дефіцит газу, в опалювальний сезон 2014-2015 її знизили до 18 градусів. Але чи то через суспільного резонансу, чи то з інших причин, від такої ідеї відмовилися. «Не збираємося (знижувати температуру – ред.). Температурний мінімум становитиме стільки, скільки він є зараз, на рівні 18 градусів», – днями сказав Едуард Кругляк.

Але запевнення, що температура залишиться колишньою, ще не означає, що тепло гарантовано буде. Адже альтернативне джерело тепла – вугілля – в Україні в достатній кількості теж відсутнє. Хто відповість за холодні квартири українців і за невиправлені помилки минулого опалювального сезону – незрозуміло. Все, що пропонує влада – це рятуватися від заморозків самостійно. За однією програмою «енергоефективності» уряд пропонує зі знижкою в 30% замінити вікна на металопластикові, за іншою – взяти кредит на негазовий котел з 20-відсотковою компенсацією від держави. Але потрібно розуміти, що ні перше, ні друге не врятує жителів старих «хрущовок» і типових «панельок» у випадку суворої зими.

Примітно, що українські вчені розробили опалювальний прилад, котрий складається з монокристалічних натуральних кераміко-вуглецевих пластин. Ці панелі споживають у 2-3 рази менше електроенергії, ніж класичні спіральні обігрівачі, а після вимкнення довго зберігають тепло. При цьому прилад не перегрівається і абсолютно безпечний для використання в будь-яких приміщеннях. Але, традиційно, зацікавилися «опалювальною знахідкою» китайці та німці, а не український уряд.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: