Яценюк сам заплутався в тому, якою має бути ціна українського газу для населення – експерт

Читать на русском
Арсеній Яценюк

Ціни на газ для населеня дійсно завищені, але не можна прикриватись падінням цін на нафту та запевняти в зниженні цін, бо український видобуток газу ніяк до цього не привязаний.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи інформацію про те, що лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко написала заяву в ГПУ про скоєння злочину посадовими особами влади у зв'язку з підвищенням комунальних тарифів для населення.

«В даному випадку заява носить більше політичний характер, але «Батьківщина» дійсно була одною з ініціаторів перегляду тарифів, які були призначені. Так само й інші політичні сили висловлювали сумніви. Єдині, хто були впевнені, що ціни обгрунтовані – «БПП» та «НФ», – зазначив Корольчук.

За його словами, на сьогодні вже триває один судовий процес від громадських організацій і зараз до цього буде долучатися політична сила.

На українців цієї зими очікують відключення, аварії та технічні збої — експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо рівня підготовки до майбутнього опалювального сезону.

«Ціна на газ була підвищена до 7200 гривень, але максимальна ціна, до якої можна було підвищити і якої б вистачило, навіть при нинішньому курсі, це близько 3000 гривень. Така була задумка уряду, який неодноразово казав, що гроші, які будуть отримані за рахунок підвищення тарифів підуть на дотації для населення. Виходить, однією рукою держава бере гроші з тих, хто не оформлює субсидії через різні причини, а другою рукою ці гроші потім роздасть тим, хто субсидії оформив. Частина грошей просто ще залишиться у вигляді бонусу для НАК «Нафтогазу». Тут вже інший момент, а саме – як НАК розпорядиться цими коштами. Чи підуть вони на закупівлю імпортного газу, підтримку компанії чи інше», – пояснює спеціаліст.

Водночас, як зазначає Корольчук, зараз в Польщі, Німеччині та Франції переглядають ціни на блакитне паливо для населення в сторону зниження і ринкова реакція така, що ціни на газ знизилися в цілому. Компанії знижують вартість газу, який поступає за рахунок імпорту. В Україні ж навпаки — знизити не можуть.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що аудит тарифів ЖКГ завершиться до 15 червня 2015 рокуСказано 5 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«При цьому ми чуємо, що треба знизити ціни на газ, бо знизилась ціна імпорту. Про це повідомляв Яценюк. Це взагалі безглуздя, бо у людини в голові «каша». Якщо людина знає, і перед цим сама виступаючи говорить, що газ, який поступає для населення, видобувається в Україні, то ж як ціна тоді може знизитися? Як ми можемо знизити ціну на газ через те, що у світі ціни впали на нафту? Газ українського видобутку до цін на нафту у світі не прив’язаний. Він видобувається тут, його собівартість одна, транспортна складова, податки й рента не змінилась. Звісно, це завищена ціна і треба її знизити, але ж не прикриватись і казати, що знизимо, бо ціни у світі знизились на нафту. Це або «каша» в голові, або людина «кривить душею»», – проаналізував експерт.

Нагадаємо, з 1 квітня кубометр газу для населення коштує 7,2 грн. Арсеній Яценюк у травні пообіцяв, що призначені НКРЕКП тарифи на послуги житлово-комунального господарства пройдуть аудит 4-х міжнародних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: