Наближеність до команди Яценюка грає проти мера Чернівців – експерт

Читать на русском
Олексій Каспрук

Багаторічне протистояння кланів Фірташа та Яценюка в Чернівцях ще не завершилося. І хоча сьогодні місто перейшло в площину цілковитої відповідальності людей Арсенія Петровича, кількість бажаючих посісти їхнє місце тільки збільшується.

Про це у коментарі в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» розповів чернівецький політолог Михайло Шморгун, інформує «Слово і Діло».

За словами експерта, міський голова Чернівців Олексій Каспрук наразі працює в сильному, конкурентному середовищі, яке не дозволяє йому розслаблятися ні на мить. І хоча на цей момент очільник Чернівців прив’язаний до команди Яценюка, на думку Шморгуна, відповідна політична прив’язка починає грати проти нього.

«Після об’єднання «Солідарності» та «УДАРу», а також заяв про те, що «Народний Фронт» не братиме участі в місцевих виборах, Олексій Павлович опинився у підвішеному стані. Адже «Солідарність» бачить кандидатом на посаду мера Чернівців киянку Наталію Якимчук, яка є дружиною чинного прокурора Чернівецької області. Відтак, можливе балотування Каспрука буде наслідком домовленостей між чільними представниками партій Президента та прем’єра – Володимиром Кулішом і Максимом Бурбаком», – пояснив свою думку політолог.

У разі ж балотування чинного міського голови, на думку експерта, Каспрук може вийти на старт кампанії без очевидних провалів у роботі.

«До головних його здобутків варто віднести чітке бачення міста в галузі енергозбереження, вміння команди мера боротися за гроші міжнародних донорів та достатньо оперативне особисте реагування на проблеми міста. В якості негативів слід відзначити кадрову політику та дуже нервову реакцію на постійну критику опонентів», – відзначає Шморгун.

Щодо інших кандидатів, які можуть вступити в реальну боротьбу з Каспруком, то тут, на думку Шморгуна, вже можна говорити про активізацію інформаційної присутності в публічному просторі низки зацікавлених персон.

Партія Яценюка за будь-яку ціну хоче зберегти контроль над Чернівцями – експертВ рамках спецпроекту «ОБРАНІ» буковинський політтехнолог проаналізував діяльність міського голови Чернівців Олексія Каспрука.

«Згадана вже «солідарна» Наталія Якимчук розмістила в місті білборди та першою починає активну кампанію. Вона не місцева, більше киянка, ніж чернівчанка, і зовсім не розуміється на питаннях ЖКГ. Опора на партійний та адміністративний ресурс – єдина її можливість перемогти. Ще один кандидат, екс-секретар міської ради Михайлішин починає активно з’являтися в місцевих ЗМІ, але після численних поразок він має значний антирейтинг. Високу активність демонструє Володимир Бешлей, але він зіткнувся з тим, що в місті не має партії, яка б зважилася його висунути», – констатує політолог.

Не визначилась із власним кандидатом і «Самопоміч», хоча, за словами експерта, в кулуарах таки ведуться негласні розмови про певну групу авторитетних підприємців міста, які хочуть висунути в мери керівника місцевого інтернет-провайдера Ніколайчука.

«Серед решти потенційних кандидатів слід також назвати Михайла Сеничака, нинішнього очільника обласної податкової, який демонструє досить непогані результати роботи, але має досвід гірких поразок на виборах. А також нинішнього секретаря міської ради Ярослава Кушнірика. Останній є досить сильним гравцем у місцевій політиці й має стійкий позитивний імідж господарника серед чернівчан», – впевнений Шморгун.

Зважаючи на все це, за його словами, більшості кандидатів слід зрозуміти, що на майбутніх місцевих виборах остаточний результат міського голови вирішуватиме не стільки партійний бренд, скільки образ і минуле потенційних кандидатів. Відтак ті, хто працював на свій імідж, на думку фахівця, і стануть основними претендентами на посаду мера Чернівців.

Відзначимо також, що система народного контролю «Слово і Діло» підготувала онлайн-спецпроект «ОБРАНІ», за допомогою якого кожен може самостійно стежити за всіма подіями та попередніми результатами місцевої виборчої кампанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: