Проведення ЗНО у 2015 році може стати останнім – УЦОЯО

Читать на русском
Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук побоюється, що 2015 рік стане останнім, у якому проводиться зовнішнє незалежне оцінювання.
Ігор Лікарчук

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук побоюється, що 2015 рік стане останнім, у якому проводиться зовнішнє незалежне оцінювання.

Про це він заявив на прес-конференції в «Укрінформі», передає «Слово і Діло».

«Як людина, яка занадто добре знає цю систему, починаючи з 2006 року, я сьогодні роблю дуже голосну заяву, що проведення ЗНО у 2016 році є майже неможливим. Маю, принаймні, п'ять підстав для такої заяви», – сказав Лікарчук.

Він пояснив, що під час слідчих дій у Центрі була вилучена вся база банку тестових завдань, тож тести доведеться укладати вручну із завдань, які будуть придумані нашвидкуруч.

Також під час слідчих дій в Івано-Франківському регіональному центрі були вилучені сервери та комп'ютерна техніка. «Коли їх буде нам повернуто і в якому стані, невідомо. Для відновлення апаратного, тобто технічного, і програмного забезпечення, технологічного процесу проведення ЗНО потрібно не менше 10-11 місяців напруженої роботи сильної команди програмістів, потрібні кошти, потрібне проведення численних тендерних процедур. Всього цього на сьогодні в центрі немає», – каже Лікарчук.

В цілому директор Українського центру оцінювання якості освіти розцінює шанси на проведення ЗНО-2016 як «дуже похмурі». «І я дуже боюся, що ЗНО-2015 може бути останньою сторінкою в історії українського ЗНО», – наголосив Лікарчук.

Як відомо, у липні відбулися обшуки в Українському центрі оцінювання якості освіти та за місцем проживання його окремих посадових осіб. Цю спецоперацію особисто анонсував генпрокурор Віктор Шокін.

За інформацією ГПУ, в ході обшуків у чиновників Міносвіти було знайдено кошти в сумі 130 тис. дол. США. Також була виявлена комп'ютерна техніка, з якою проводилося втручання в систему.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: