Спецслужбам під силу гарантувати безпеку на Донбасі під час виборів – Маломуж

Читать на русском
На територіях Донецької та Луганської областей, де тривають бойові дії, не потрібно проводити вибори, однак це не стосується звільнених міст та сел.

На територіях Донецької та Луганської областей, де тривають бойові дії, не потрібно проводити вибори, однак це не стосується звільнених міст та сіл.

Екс-голова зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розповів «Слову і Ділу», що питання проведення виборів більше політичне, аніж безпекове.

Маломуж запевняє, що спецслужби мають достатньо ресурсу, аби гарантувати безпеку і під час виборчої кампанії, і безпосередньо самого процесу волевиявлення на Донбасі. «Питання безпеки надважливе, але там немає надзвичайних небезпечних факторів, які б могли зірвати вибори. СБУ, МВС, Нацгвардія та Збройні сили можуть забезпечити спокійне проведення виборів», – зазначив Маломуж.

Місцеві вибори на неокупованих територіях Донбасу проводити необхідно – ЦВКГолова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає необхідним проведення місцевих виборів у частині Донбасу, яка є підконтрольною Україні.

Разом з тим, на його переконання, доцільно проводити вибори на Донбасі, лише коли мова йде про населені пункти, що знаходяться під контролем України: «Звісно, на тій території, яку контролюють бойовики, не потрібно проводити вибори».

А от на звільнених територіях, наполягає генерал, не лише потрібно, а й необхідно забезпечити виборчий процес. Коментуючи звернення Луганського та Донецького губернаторів до ЦВК про те, щоб не проводити вибори у 174 радах, Маломуж передбачає – якщо не організувати вибори у цих населених пунктах, це може нести більшу небезпеку, ніж ризик їх проведення.

Маломуж прогнозує, що якщо волевиявлення все ж відбудеться, переможуть проросійські сили, і саме на це робить ставку Російська Федерація.

Андрій ІллєнкоГолова Київської міської організації Всеукраїнське об'єднання "Свобода"

Аби питання так не стояло, ВО «Свобода» наполягає: варто просто не допустити ці сили до перегонів. Зокрема, народний депутат Андрій Іллєнко розповів «Слову і Ділу», що вважає неправильним забороняти вибори на Донбасі, однак учасників гонки потрібно ретельно відібрати.

«Просепаратистські сили не потрібно допускати до виборів в принципі. Тобто антиукраїнські партії мають бути в Україні просто заборонені та розпущені, і тоді – немає проблем, проводяться вибори, і не потрібно боятися, що через вибори сепаратисти зможуть отримати місцеву владу», – каже Іллєнко.

Відбудеться волевиявлення на Донбасі чи ні – тепер має вирішити Верховна Рада. ЦВК обіцяє вже наступного тижня подати на розгляд депутатів офіційне рішення щодо звернення луганського та донецького губернаторів.

Нагадаємо, 20 серпня очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука та глава Донецької ВЦА Павло Жебрівський звернулись до ЦВК з проханням визначити, що місцеві вибори в 47 і 127 рад областей відповідно не можуть відбутись з міркувань безпеки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: