Арсеній Яценюк vs українці: хто переможе?

Читать на русском
Згідно соцопитування IRI, 52% українців незадоволені роботою прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. А в кулуарах уже подейкують, що глава уряду незабаром позбудеться своєї посади.

Згідно з проведеним Міжнародним республіканським інститутом IRI (США) соціологічним опитуванням, половина українців незадоволена роботою прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. 52% респондентів вважають діяльність глави уряду категорично незадовільною. «Слово і Діло» вирішило розібратися, чим Яценюк не догодив громадянам України.

Соціальне дно

Як повідомляє IRI, станом на липень 2015 року повністю підтримують дії прем'єра тільки 1% українців. Частково задоволені роботою голови Кабміну всього 10%. Дещо розчарувалися у Яценюку і його уряді 32%, і 52% громадян країни цілковито незадоволені роботою Арсенія Петровича.

У порівнянні з попереднім роком показники довіри до роботи глави уряду суттєво впали. Так, рік тому, у вересні 2014 року, Яценюка цілковито підтримували 13% громадян і приблизно стільки ж були незадоволені. А найбільшою популярністю прем'єр користувався в квітні 2014 року. Тоді у Яценюка в руках було повне схвалення 16% українців і 34% часткової підтримки.

Гірше, ніж за Азарова. Як нинішня влада розгубила довіру українцівЗа даними соціологічних досліджень, рівень недовіри до Президента, уряду й Верховної Ради на цю мить упав до рівня часів Революції Гідності, себто нинішнім можновладцям довіряють приблизно так само, як свого часу Віктору Януковичу, Миколі Азарову та VII скликанню Верховної Ради.

Відобразилося таке невдоволення народу і на рейтингах пропрем'єрської партії «Народний фронт». Менш ніж через рік після виборів рейтинг партії Яценюка впав з 22% у жовтні 2014 року до 2,1% у липні 2015 року, що є найбільшим обвалом електоральних симпатій серед усіх політсил.

Зрозуміти, чому так відбувається, нескладно. Громадяни України покладають відповідальність за погіршення життя саме на прем'єра країни. Втім, варто було б зазначити, що за «соціальне дно», якого досягла Україна, відповідальний не тільки Яценюк, але і вся коаліція, яка вибрала саме такий курс для держави.

Крім того, незадоволені українці урядом і через темпи проведення реформ. Лише 3% громадян задоволені швидкістю реформування різних сфер. При цьому 40% заявили, що жодних змін не відбувається, а 32% респондентів висловили невдоволення темпом реформ.

Багато обіцянок

Згідно з рейтингом системи народного контролю «Слово і Діло», глава уряду за весь час дав більше 400 обіцянок. При цьому виконати Яценюк зміг менше половини – 47%. Але й невиконаного в скарбничці зобов'язань у політика чимало – 23% або 95 обіцянок були провалені.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк має намір залучити 40 тисяч переселенців з Донбасу для будівництва «Стіни» на кордоні з РФСказано 20 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як приклад: 20 жовтня 2014 року політик заявив, що до будівництва «Стіни» будуть залучені більше 40 тисяч переселенців з Донбасу. Але в результаті ані «Стіну» не побудували, ані переселенців не забезпечили роботою на цьому об'єкті. Або інший приклад. Яценюк обіцяв, що вартість біометричного закордонного паспорта буде вдвічі нижче звичайного. Але з урахуванням держмита, бланка та іншого, за «загранку» нового зразка доведеться викласти майже 600 гривень, що більше вартості звичайного паспорта.

Не було здійснено й обіцяної радикальної реформи Єдиного соціального внеску, який, між іншим, продовжує змушувати українських роботодавців працювати в тіні. Така ж ситуація і з курсом долара. Півроку Яценюк обіцяв стабілізувати вартість американського долара до гривні, але його спроби були марними. У результаті різкої девальвації українці збідніли в кілька разів, а реальна заробітна плата людей зменшилася на 26,3%.

Список «провалів» можна продовжувати досить довго. Але справедливості заради варто відзначити, що багато з обіцяного Яценюк все ж таки виконав:

уряд запровадив грошові виплати учасникам антитерористичної операції для складного протезування, змінив менеджмент скандальної «Укрнафти» та передбачив новим поліціянтам зарплату в 8-10 тисяч гривень. Також Яценюк зміг надати переселенцям з тимчасово окупованого Криму мінімальний соціальний пакет, щоправда, максимальний розмір грошової допомоги становить 2400 гривень на сім'ю.

Ще 120 обіцянок голови Кабінету міністрів залишаються в процесі виконання. Серед них багато таких, які покликані полегшити складнощі простих українців і бізнесменів.

Новий уряд

Але чи зможе виконати Яценюк всі ці обіцянки? Вже у вересні очікується переформатування Кабміну, яке сам прем'єр і анонсував. Але, подейкують, що позбутися своїх крісел можуть не тільки кілька міністрів, а й сам глава уряду. Пов'язано це в першу чергу з імовірним злиттям пропрезидентської партії «Солідарність» і «Народного Фронту».

Експерти кажуть, що замінити Яценюка на посаді може нинішній міністр фінансів Наталя Яресько. «На моє переконання, відсутність остаточних результатів консультацій пов'язана виключно з тим, що сторони обговорюють механізми кадрової взаємодії з колегами по коаліції у разі створення фракції домінуючого типу. А саме – питання про посаду прем'єр-міністра. Втім, і цю кризу можна вирішити. Наскільки відомо, обговорюється пропозиція порекомендувати як альтернативу на посаду прем'єр-міністра Наталію Енн Яресько. Інтрига? Згоден», – пише Павло Нусс, опираючись на надійні джерела в Адміністрації Президента.

Що ж, якщо враховувати невдоволення українців діяльністю Яценюка і ступінь його політичної відповідальності, можливо, змінити керівника виконавчої влади не така вже й погана ідея. Втім, чи впорається хтось з цією роллю краще в наявних умовах – велике питання.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: