Ще один рік Незалежності. Що змінилося?

Читать на русском
Вчора Україна відзначила 24-ту річницю Незалежності. «Слово і Діло» вирішило показати, як змінилася Україна і життя в ній за останній рік.
Фото: Радіо Свобода

Вчора Україна відзначила 24-у річницю Незалежності. 24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР підтримала Акт проголошення Незалежності України. Жилося ці роки в країні по-різному: і добре, й погано. Були етапи підйомів економіки, застої, спади, кризи. Були революції, політичні перипетії та знаменні моменти. Але найскладнішими роками для України стали останні – коли країна стала на шлях захисту демократії після Революції Гідності. «Слово і Діло» вирішило продемонструвати, як змінилася Україна і життя в ній за останній рік.

Незалежність і народ

Згідно з останнім соціологічним дослідженням Центру Разумкова, підтримка громадянами державної незалежності України є найвищою за час дослідження цього питання: 72,2% українців підтримали б проголошення незалежності і зараз.

У той же час, минулий рік українці називають найскладнішим – так вважають 41% опитаних. Ще 23,5% вважають найскладнішим роком 2015-й. Тобто саме останній, 24-й рік після проголошення незалежності став найважчим.

Україна і світ

За поточний рік змінилося ставлення українців і в питанні зовнішньополітичної орієнтації. Головним зовнішньополітичним пріоритетом українці називають відносини з Євросоюзом – 47,7%. Лише 10% респондентів вважають пріоритетними контакти з Росією, а 6,7% – з іншими країнами СНД. Разом з тим, за останній рік оцінка пріоритетності відносин з ЄС дещо знизилася (порівняно з 52,5% у квітні 2014 року) через зростання частки тих, хто вважає пріоритетними відносини з США (1,1% до 6%).

Більшість українців продовжує вважати, що Україна повинна йти шляхом євроінтеграції. Причому, кількість прихильників України в ЄС за останній рік збільшилася на 7%. А понад 43% вважають, що Україна має вийти з СНД.

Щодо Росії, то більше 70% громадян називають її країною-агресором і майже половина респондентів говорять про необхідність введення візового режиму зі східним сусідом.

Державний устрій

Федералізацію в Україні народ серйозно не розглядає. Майже 80% громадян впевнені, що Україна має залишатися унітарною державою. За умови децентралізації влади поточний державний лад підтримують більшість жителів усіх регіонів (від 95% на заході країни до 63% – на сході).

Зросла на 11,5% в порівнянні з минулим роком і підтримка українцями статусу української мови як єдиної державної. Тепер вона становить 68%.

Влада і реформи

Проведене в липні дослідження показує, що тільки 14,3% опитаних вважають, що ситуація в країні розвивається в правильному напрямку. Цей показник набагато нижчий (на 14%), ніж відразу після зміни влади в березні 2014 року.

В цілому, громадяни України оцінюють інтенсивність реалізації реформ як низьку – 2-3 бали за 10-бальною шкалою. Українці не відчувають впливу проведених реформ на своє життя. Єдиною сферою, з якої, на думку людей, уряд справляється добре, є своєчасна виплата заробітної плати, стипендій і пенсій. Найгірше оцінюються заходи зі скорочення інфляції (84,2% вважають, що влада з цим погано справляється), а також боротьба з корупцією (80,7%) і стимулювання економічного зростання (80,5%).

До речі, відсутність успіхів в антикорупційній сфері викликає радикальні настрої у населення: 41,5% респондентів підтримали б запровадження смертної кари для державних службовців, які здійснювали корупційні дії.

Щодо рівня довіри українців, то найбільшою повагою користуються волонтери. Їм довіряють 67% людей. Традиційний лідер довіри – церква – дещо втратила свої позиції, отримавши найнижчий результат за останні 5 років.

А ось кому зовсім не довіряють громадяни України, так це російським ЗМІ (76%), судам і правоохоронним органам. Втрачають довіру українців також Президент Петро Порошенко і Верховна Рада.

Але, незважаючи на деякі занепадницькі настрої людей, українці залишаються згуртованими навколо своєї країни і нації. Більшість населення України (67%) пишається тим, що вони є громадянами цієї країни, і за останній рік цей показник зріс на цілих 6%. А патріотичні почуття – це головне, що, на думку населення, об'єднує людей в українському суспільстві, причому значення цього чинника різко зросло: якщо в 2013 році на нього вказали тільки 8%, то у 2015 році вже 41% українців відчувають дух патріотизму.

Загалом, рік в України був непростий. Економічна криза, непопулярні заходи уряду, девальвація гривні – це те, з чим простим людям доводиться стикатися щодня. Менше з тим, останній рік довів готовність нації не тільки не розчаруватися в українській незалежності, але й всіляко її захищати.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: