Попри обіцянки мера, Черкаси вже за рік можуть потонути у смітті

Читать на русском
Черкаський сміттєвий полігон вичерпає свої можливості уже наступного року, після чого вивозити відходи з міста буде нікуди, констатують експерти.
Фото: http://v4asno.com

Ресурс черкаського сміттєвого полігону добігає кінця, і вже наступного літа місто зіткнеться із серйозною проблемою утилізації твердих побутових відходів.

Про це з посиланням на місцеву службу новин «Вчасно» пише «Слово і Діло».

Місцеві журналісти стверджують, що сміттєзвалище поблизу Руської Поляни, яке щодня приймає близько 300 тонн відходів, вичерпало свої можливості ще минулого літа, однак поки вдається подовжувати його ресурс шляхом обваловування. Невдовзі його знову обнесуть піщаною стіною, після чого можна буде відтягнути розв'язання проблеми до наступного року, каже директор КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Варденський.

«Це дозволить до наступного літа, можливо, десь до серпня, складати сміття. Надалі експлуатація полігону буде неможлива у зв’язку з тим, що не буде куди класти сміття», – каже чиновник.

В якості альтернативи передбачається побудова в місті сміттєпереробного заводу за кошти іноземних інвесторів. Втім, як визнає мер міста Сергій Одарич, на реалізацію цього проекту треба щонайменше кілька років. «Шлях... тільки у будівництві такого заводу. Але будівництво подібного об’єкту потребуватиме кількох років, як мінімум, на цей період має бути місце для захоронення. Крім того, я вважаю, ідеальним варіантом розглядати захоронення зараз як складування сировини для майбутнього заводу», – заявив Одарич.

Між тим, для вирішення цієї проблеми у черкаського мера було чимало часу. Так, система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала його обіцянку поліпшити ситуацію з наданням послуг із вивезення та утилазції побутових відходів ще в 2010 році. Пізніше, у 2011-му, мер визнав, що із поставленим завданням не справляється, але запевнив, що вже невдовзі 80% черкаського сміття буде відправлятися на переробку, тож на полігон вивозитимуть лише 20%. Втім, як бачимо, і з цим Сергію Одаричу впоратися не вдалося.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: