Головоломка №23, або Нерозділений спадок Ігоря Єремеєва

Читать на русском
Восени жителі смт Маневичі та ще кількох районів Волині обиратимуть не тільки місцевих депутатів, але й нового мажоритарника до парламенту. Саме тут, у Волинському одномандатному окрузі №23, минулого року на позачергових парламентських виборах впевнену перемогу здобув нині покійний Ігор Єремеєв.

Восени жителі смт Маневичі та ще кількох районів Волинської області обиратимуть не лише місцевих депутатів, але й нового мажоритарника до Верховної Ради. Саме тут, у Волинському одномандатному окрузі №23, минулого року на позачергових парламентських виборах впевнену перемогу здобув Ігор Єремеєв, чия несподівана трагічна загибель суттєво вплине на розстановку політичних сил у регіоні.

Для початку процесу організації проміжних виборів на 23-му окрузі, Верховна Рада має припинити повноваження загиблого Ігоря Єремеєва, після чого Центральна виборча комісія матиме місяць на призначення дати нових виборів. Експерти вважають цілком можливим проведення виборів народного депутата у 23-му окрузі разом з місцевими, втім у ЦВК оптимізму не поділяють.

Соратникам Ігоря Єремеєва потрібно діяти дуже швидко та організовано. Окрім бізнес-активів та збереження впливу депутатської групи «Воля народу», яку очолював покійний нардеп, їм потрібно знайти гідного кандидата на окрузі. Із цим можуть виникнути серйозні проблеми. Річ у тім, що несподівана смерть Ігоря Єремеєва фактично дезорганізовує усе політичне життя регіону, роблячи його округ несподівано привабливим для інших нетутешніх «кандидатів-варягів».

Ігор Єремеєв: три любові політикаНародний депутат України і бізнесмен Ігор Єремеєв помер учора, 12 серпня, від отриманих травм після падіння з коня в кінці липня.

Округ №23 може стати справжньою головоломкою для соратників покійного нардепа. Зважте самі: і у 2012-му, і у 2014-му роках покійний Ігор Єремеєв здобував перемогу на цьому окрузі із найвищим результатом: 48,5% та 40,9% відповідно. І у 2012-му, і у 2014-му роках його найближчими конкурентами були кандидати від політичної партії «Батьківщина». Цього року представник від політсили Тимошенко буде фаворитом перегонів, якщо бізнес-партнерам і колегам по парламенту пана Єремеєва таки не вдасться знайти йому гідну заміну та ще й пояснити виборцям необхідність віддати свої голоси саме за таку кандидатуру. Справді, нинішні рейтинги «Батьківщини» можуть стати запорукою того, що саме кандидат від цієї партії отримає депутатський мандат на 23-му окрузі. Щоправда, для цього представникам політсили потрібно буде представити сильного кандидата: бажано, політика загальноукраїнського масштабу.

Восени жителі смт Маневичі та ще кількох районів Волині обиратимуть не тільки місцевих депутатів, але й нового мажоритарника до парламенту. Саме тут, у Волинському одномандатному окрузі №23, минулого року на позачергових парламентських виборах впевнену перемогу здобув нині покійний Ігор Єремеєв.

Утім, суттєву конкуренцію на Волині соратникам Ігоря Єремеєва можуть скласти кандидати від партії «Відродження». Ця партія – ще один політичний проект, близький до інтересів бізнесмена та колишнього очільника Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Крім того, активізація групи «Приват» пана Коломойського саме на Волині може бути пов’язана і з експансією на бізнес-активи групи компаній «Континіум», якою керував загиблий Ігор Єремеєв та його соратники, і з якими у «приватівців» є свої давні, невирішені бізнес-конфлікти. Головним претендентом на округ із оточення пана Коломойського може стати екс-губернатор Одещини та колишній нардеп, волинянин Ігор Палиця.

Суттєву роль у вирішенні головоломки із 23-м округом може відіграти давній політичний соратник та друг загиблого Ігоря Єремеєва, нардеп Володимир Литвин. Саме він має найбільші шанси, за згоди інших бізнес-партнерів групи компаній «Континіум», стати очільником депутатської групи «Воля народу» у парламенті та зберегти вплив цього об’єднання. Наразі Володимир Литвин, мабуть, єдиний, хто може вдало провести перемовини із пропрезидентською командою про підтримку в 23-му окрузі кандидатури від команди його соратників з групи «Воля народу». Пан Литвин відомий своїми давніми дружніми стосунками із нинішнім Президентом Петром Порошенком. У разі вдало проведених перемовин «Воля народу» стане ще однією надійною опорою для фракції «БПП» у голосуваннях в парламенті. Натомість на виборах у мажоритарному 23-му окрузі соратники загиблого нардепа Ігоря Єремеєва зможуть відчути повну підтримку з боку пропрезидентської команди.

Безумовно, якщо до виборчої кампанії на 23-му мажоритарному окрузі долучаться представники команди Президента, волинянам доведеться стати свідками найбільш запеклого та непередбачуваного протистояння. Щось подібне вже відбулося наприкінці липня на довиборах у 205-му окрузі. Однак якщо у Чернігові команда пана Коломойського була у ролі «варягів», то на Волині вони мають зовсім інші стартові позиції. Тепер у ролі «політичного гастролера» може опинитися саме кандидат від умовного об’єднання «БПП»-«Воля народу».

Схоже, на волинян чекає цікавий політичний сезон. І хоч які б сильні позиції в регіоні не мав Ігор Єремєєв, після його трагічної загибелі будь-хто із кандидатів у народні депутати на довиборах у 23-му окрузі опиниться у рівних стартових позиціях.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: