40-відсотковий недобір і 27 тисяч ухильників. Підсумки шостої хвилі мобілізації

Читать на русском
У рамках 6-ї хвилі часткової мобілізації військові комісаріати України виконали план призову лише трохи більше, ніж на 60%.

У рамках 6-ї хвилі часткової мобілізації військові комісаріати України виконали план призову лише трохи більше, ніж на 60%.

Про це, підбиваючи підсумки призовної кампанії, повідомив заступник начальника відділу мобілізаційного управління Генштабу Олександр Правдивець, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За словами Правдивця, в цілому план шостої хвилі мобілізації виконано на 60%, з них з офіцерського складу – більше, ніж на 80%, з транспорту – трохи більше 30%. Представник Генштабу запевняє, що таких показників достатньо, щоб провести ротацію особового складу військовослужбовців, призваних під час попередніх етапів мобілізації.

«За рахунок мобілізаційних ресурсів, призваних у рамках цієї черги, забезпечені ротація та звільнення в запас військовослужбовців, які були мобілізовані в ході третьої черги мобілізації, комплектування частин, які створювалися заново, транспортними засобами та особовим складом», – заявив Правдивець.

Чим небезпечна мобілізація по колу, або Коли українці насправді почнуть обороняти свою державу?Хоча Генштаб, посилаючись на заходи безпеки, не бажає надавати інформацію щодо кількості та придатності мобілізованих, очевидним є те, що остання спроба військових набрати необхідну кількість нових солдатів для ротації є найбільш невдалою за останні півтора роки.

Примітно, що, за даними чиновника, цього разу кількість добровольців істотно скоротилася в порівнянні з попередніми призовами – їх виявилося всього 8,7% від загальної кількості. Масштаби ухилення від військового обов'язку в Генштабі оцінили в 26,8 тис. осіб. Крім того, 41% з тих, хто отримав повістки і з'явився на медичне обстеження, були визнані непридатними до служби за станом здоров'я.

За фактом ухилення від мобілізації відкрито вже 5811 адміністративних проваджень та 1,5 тисячі – кримінальних, розповів заступник голови відділу мобілізаційного управління ГШ.

Регіонами, жителі яких найменш охоче йшли до військкоматів, Правдивець назвав Вінницьку, Дніпропетровську, Хмельницьку, Волинську та Житомирську області. Найвищими показниками виконання мобілізаційного плану – близько 40% – відзначилися Сумська, Закарпатська, Одеська та Івано-Франківська області.

Цікаво, що, як нещодавно зазначив губернатор Закарпаття Геннадій Москаль, саме його регіон разом з Івано-Франківщиною були серед аутсайдерів з виконання мобілізаційних заходів ще на початку серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: