Маніпулювання виборцем: що містить новий закон про вибори? Експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Насправді, згідно з новим законом про місцеві вибори, голосування буде не за кандидата, а за партійного лідера, який вже є відомим більшості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко підписав закон про місцеві вибори.

«Прозорість місцевих виборів в першу чергу залежить від того, як будуть налаштована ЦВК та правоохоронні органи. Вибори в два тури явно дають гарантію того, що не будуть перемагати кандидати за умовної підтримки 13% людей, які прийшли на вибори, якщо явка складає менше 5%. Водночас, як показує практика, всі другі тури відбуватимуться з дуже невисокою явкою. Досвід країн, у яких є двотуровість виборів мерів, й досвід України, коли ми так обирали депутатів – системою мажоритарної більшості, вказує на те, що саме під час другого туру падіння явки досить суттєве», – аналізує експерт.

На його думку, говорити про те, що збільшиться репрезентативність й справді оберуть того, кого підтримує більшість населення, не варто. Насправді, в другому турі перемагає той, хто краще мобілізує власний електорат.

«Найбільш мобілізований електорат – соціально-незахищені верстви населення. Саме з ними й працюють політичні сили. Слід відзначити, що мажоритарка залишається лише на рівні міських та селищних рад. Водночас всі обласні ради будуть обиратися за так званою системою партійної привя'зки. Кандидат висувається лише від партії. Виняток лише для мерів, які можуть бути самовисуванцями», – розповідає спеціаліст.

Логіка в тому, що від результату партії залежить, чи потрапить кандидат до міської ради. Навіть якщо на окрузі кандидат покаже найвищий результат, але його партія не подолала 5% бар'єр, він не стане депутатом.

«В бюлетені буде зазначено не лише прізвище кандидата, але й партійного лідера, й назву партії. Навряд чи це буде сприяти усвідомленому вибору, тому що перші місця займатимуть відомі політики. Таким чином, якщо стоять прізвища Тимошенко і ще когось, голосують саме за Тимошенко», – пояснив Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, що Петро Порошенко пообіцяв, що місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня. Вибори не переноситимуть через проведення Антитерористичної операції на сході держави.

Відтепер кожен може самостійно моніторити хід майбутньої місцевої виборчої кампанії 2015 року й дізнаватись першим про результати голосування за допомогою нового онлайн-спецпроекту від системи народного контролю «Слово і Діло» – «ОБРАНІ» (www.obrani.org.ua).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: