Саакашвілі та його команда: Гайдар, Шевченко, Березенко

Читать на русском

Так оскандалитися всього за кілька днів – навіть для відомого ексцентричністю і вибуховим характером Міхеіла Саакашвілі це вже занадто. То онука того самого Тимура з його команди не знає, з ким воює Україна, то він підбирає з політичною узбіччя звільненого за корупцію екс-міністра екології, то їде особисто посваритися з конкурентами президентського протеже на виборах у 205-му окрузі на Чернігівщині. Що за дивні ходи?

#Гайдар

Марія Гайдар, за логікою іміджмейкерів Саакашвілі, мала стати дуже вдалим придбанням для його команди. Ну як же – донька великого російського ліберала і реформатора, в. о. прем'єр-міністра РФ на початку 90-х Єгора Тимуровича, а нині – одна з небагатьох відомих російських опозиціонерів. Але, як то кажуть, російський лібералізм закінчується там, де починається Україна. Марія – тому яскраве підтвердження. Ще на батьківщині вона заявляла, що Крим за фактом російський, а на першій прес-конференції в Одесі вона не змогла відповісти на просте й очевидне для всього світу питання: з ким же воює Україна?

Як справжній джентльмен її кинувся захищати особисто новий роботодавець Міхеіл Саакашвілі. Цікаво тільки: чи читав він пости Марії в 2008 році, коли вона писала про віроломний напад Грузії на незалежну Південну Осетію? Провокація з обстрілом Цхінвалі якраз і стала приводом для короткої, але дуже кровопролитної війни Росії проти Грузії, що отримала назву 08.08.08. А тут ще новоспечена заступник губернатора Одещини, яка поки нічим не відзначилася в питаннях економіки, заявляє, що хоче зберегти російське громадянство, отримавши при цьому українське, а це прямо суперечить законам обох країн. А ще спливла інформація про те, що вона як голова фонду «Соціальний запит» просила грант у Путіна на 3 мільйони рублів, але тепер уже навряд чи його отримає. Особисто Міхеіл Саакашвілі в ефірі «ТСН-тиждень» на 1+1 анонсував нову, правильну прес-конференцію Марії Єгорівни. Цікаво буде подивитися, наскільки кардинально змінилися її погляди після інтенсивної роботи з консультантами.

#Шевченко

Ніби навмисне Міхеіл Саакашвілі підриває інформпростір новим скандалом. Його радником з інвестицій став... любитель політати літаками газових олігархів, але абсолютно байдужий до екологічних катастроф екс-міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко. Звільнений за корупцію екс-член уряду буде в команді одеського губернатора відповідати також за зв'язки місцевих бізнесменів зі столичними чиновниками! Ну що тут скажеш?

Цікаво, хто і навіщо порадив Саакашвілі такого радника? Не інакше як шкідники, що прагнуть передовими темпами збити рейтинг колишнього президента Грузії до рівня нижчого, ніж сьогодні має прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, з однією лише метою: щоб до осені Міхеіл Ніколозович не міг і мріяти про крісло прем'єра, яке йому навперебій пророкували в день феєричного призначення в Одесу. Яскрава деталь: пан Шевченко вже встиг нарадити Саакашвілі провести з його участю в серпні автопробіг електромобілів Київ-Одеса-Білгород-Дністровський. Все б нічого, але саме під час перебування на посаді міністра екології (!) Шевченко якось голосно обурювався в соцмережах, що йому заважає проїхати на роботу в автомобілі якийсь там велопробіг у Києві!

#Березенко

Поїхати «на підтанцьовки» до кандидата в депутати від «БПП» на Чернігівщину... Напевно, під час перебування президентом гордої Грузії Міхеілу Саакашвілі така «почесна місія» і в страшному сні б не наснилася. Але ось довелося з якоїсь причини голові Одеської ОДА їхати підтримувати Сергія Березенка. Незрозуміло також і те, навіщо така «важка артилерія» знадобилася самому главі ДУСі та кандидату в нардепи: він і так лідирує за всіма опитуваннями, а після скандалу з підкупом виборців будь-який політтехнолог порадив би Березенку бути тихіше води і нижче трави, аби без іміджевих втрат проскочити тиждень, що залишився до виборів. Так ні ж, Саакашвілі не просто приїхав, але й влип у скандал з колишнім заступником Ігоря Коломойського на посаді губернатора Дніпропетровщини, а нині – народним депутатом України Борисом Філатовим.

Що сталося з людиною, на яку покладали такі надії? Як може навчений двома президентськими термінами політик за два дні вимазатися в трьох гучних скандалах, які, правду кажучи, дуже негарно виглядають? Версія про політичне знищення конкурента Яценюка, висловлена вище, була, взагалі-то, гумором, але в кожному жарті лише частка жарту. Їхати сваритися з командою Корбана, яка блискуче працює в сфері PR – це ще більша недоладність, ніж піти на Привоз, у рибний ряд, і спробувати перескандалити відомих за десятками анекдотів тамтешніх торговок.

«Одна справа давати поради про реформи, а інша – розбиратися в людях, у їхньому бекграунді. Саакашвілі настільки переоцінює свою компетентність в українській політиці, що це межує з повною політичною сліпотою», – прокоментував останній скандал в інтерв'ю «Слову і Ділу» член політради партії «Укроп» Дмитро Сіманський. Він також додав: «Саакашвілі разом з Кахою Бендукідзе заявляли, що можна продати все, окрім честі, а тепер він завзято підтримує главу нереформованої ДУСі, а це потворний пережиток минулого».

Втім, від такого неординарного політика як Саакашвілі чекати банальних кроків і не варто було. Можливо, у всіх останніх і на перший погляд незрозумілих скандалів є якесь друге дно. Ну, припустимо, у випадку з Гайдар вся історія затівалася для внутрішньоросійського споживання – «привіт Путіну». Від Ігоря Шевченка, наприклад, можна отримати чимало компромату на Яценюка (і екс-міністр вже заявляв про бажання поділитися ним, але раптом замовк), а на Чернігівщині Саакашвілі міг бути в рамках підготовки всіх політсил, в тому числі і «БПП», до місцевих виборам – проводив розвідку боєм. А може бути він своїми скандалами вирішив затьмарити галас навколо президентської конституційної реформи? При тому, наскільки стрімко розвиваються в Україні події останнім часом, відповіді на всі питання ми отримаємо дуже скоро.

Борис Бобров, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: