Барна, Резніченко, Самардак, Куліч. Чим запам'яталися перші 100 днів їх губернаторства?

Читать на русском

«Слово і Діло» вирішило підвести підсумки перших місяців роботи голів Тернопільскої, Дніпропетровської, Запорізької та Чернігівської областей.

Традиція підбиття підсумків роботи перших 100 днів з моменту призначення чи обрання політиків з'явилась в історії з приходом до Білого Дому Франкліна Рузвельта. Він, як відомо, вступив на посаду американського президента в часи великої депресії, коли кожен день був вирішальним, а тому ситуація потребувала різких та рішучих кроків. Як виявилось згодом, значна частина з них була ефективною. Саме тому з часом громадськість та політичні еліти США продовжили практику оцінки 100-денної діяльності політиків, моделюючи таким чином їхній подальший курс, і не тільки.

В Україні значна частина політиків теж має досвід звітування за перші місяці своєї роботи. Серед них – президенти, прем'єр-міністри, губернатори... А цього місяця свої перші 100 днів у владних кріслах відзначили одразу чотири політики з губернаторської веритикалі. Йдеться про очільників Дніпропетровщини Валентина Резніченка, Чернігівщини – Валерія Куліча, губернатора Запорізької області – Григорія Самардака і Тернопільської – Степана Барни.

З останнім активістам «Слова і Діла» навіть вдалося поспілкуватись особисто, дізнатися враження голови регіону від перших місяців роботи, і головне – про результати виконання обіцянок, які він уже встиг дати. Детальніше про це – в матеріалі «Барна: відповідальність за корупцію нестимуть усі – від лікарів до депутатів».

Оцінка роботи губернаторів інших регіонів виявилась не менш цікавою, хоча в більшості й не сповненою оптимізму. Зокрема, коментуючи активістам «Слова і Діла» діяльність голови Запорізької ОДА Григорія Самардака, голова Запорізької обласної організації Комітету виборців України Роман П'ятигорець відзначив, що наразі важко говорити про вагомий результат чи прорив хоча б в одному з напрямків діяльності губернатора.

«Стабільність в Запоріжжі – це не заслуга губернатора, а недопрацювання російських спецслужб. Народу потрібен герой, який стоїть за своїм народом. Має бути сильна рука. Самардак не такий. Він менеджер на папері, в кабінеті. Він все розрахує, розпише, але він не має команди, опори на людей, абсолютно відсутній його вплив на силовиків і прокуратуру», – говорить експерт. За словами П'ятигорця, такий когнітивний дисонанс змушує Самардака залишати на посадах заступників часів Резніченка, а в нових призначеннях – зважати на немалу роль промислового лоббі регіону. Усе це разом впливає на його публічну невиразність і відсутність реальних результатів роботи, переконаний активіст.

Такою ж невиразністю та відсутністю значної кількості публічних зобов'язань і красномовних декларацій запам'ятався Самардак і в частині власних обіцянок. За перші 100 днів він дав найменшу кількість обіцянок порівняно з іншими трьома губернаторами – лише 10. Але водночас, на відміну від своїх колег по «губернаторському цеху», зміг уже реалізувати значну частину з них. Так, йому вдалося дотримати слова й забезпечити розширення проекту «Купуй запорізьке, обирай своє», створити при облдержадміністрації економічну раду, а також вирішити побутові проблеми блокпостів в області. Відповідно до листа Запорізької ОДА, що надійшов на адресу «Слова і Діла», всі блокпости закріплено за місцевими органами влади шляхом прийняття їх на баланс, а вирішення вищезгаданих побутових проблем відображено в рішеннях відповідних рад оборони територій Запорізької області.

Невиконаних обіцянок за перші 100 днів своєї роботи у Григорія Самардака не було зафіксовано, чого не скажеш про дніпропетровського губернатора Валентина Резніченка та чернігівського – Валерія Куліча: обоє мають одразу по дві нереалізовані обіцянки. Хоча на загальний рейтинг безвідповідальності Резніченка мають вплив і два його нереалізовані зобов'язання, які він озвучував, ще перебуваючи на посаді голови Запорізької ОДА, а у Валерія Куліча – 1, коли той був депутатом Верховної Ради України.

У Дніпропетровську Резніченку поки не вдалося справитися з підвищенням цін на хліб, а також знайти людину, яка б координувала роботу волонтерів в ОДА, з лав самих волонтерів. Як засвідчила в телефонній розмові представник прес-служби Дніпропетровської ОДА Катерина Карасьова, наразі питанням координації діяльності волонтерів займається радник голови Дніпропетровської ОДА Тетяна Губа, яка продовжила свою роботу на цій посаді після відставки Ігоря Коломойського.

Натомість у доробку виконаних обіцянок дніпропетровського губернатора за перші 100 днів – одразу п'ять виконаних обіцянок. Серед них – внесення на розгляд обласної ради питання виділення коштів на проектну документацію щодо виділення землі учасникам АТО, відновлення роботи системи «Відкрита влада», забезпечення безпеки під час травневих свят, спорудження фортифікаційних споруд на Дніпропетровщині тощо.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації

Однак представники експертного середовища Дніпропетровщини менш оптимістично оцінюють результати Резніченка. «Однією з обіцянок Резніченка було зобов'язання навести порядок з обігом зброї, а також батальйонами в межах області. І хоча явних конфліктів, як у Мукачевому, в області й не було, все ж говорити про системну роботу ОДА в цьому напрямку не можна», – говорить дніпропетровський експерт, голова Дніпропетровської обласної організації Комітету виборців України Станіслав Жолудєв. Крім того, спеціаліст відзначає, що, на відміну від попереднього керівництва, наразі в регіоні відчувається зближення влади з проросійськими силами, зокрема – з «Опозиційним блоком». «Керівники районів спокійно возять людей на мітинги «Опоблоку». Випущені через різні підстави і пояснення всі, на кого були відкриті справи минулою владою. Жодного вироку, все закрито», – не без ноти обурення відзначає експерт.

А от кому справді не позаздриш останнім часом, то це чинному голові Чернігівської ОДА Валерію Кулічу. До його області, а саме – до території 205-го одномандатного виборчого округу – прикута увага всієї країни, адже саме там буде вирішуватися доля ще одного депутатського мандату, основну боротьбу за який ведуть висуванець від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Березенко та екс-заступник Ігоря Коломойського в Дніпропетровській ОДА Геннадій Корбан. Однак, попри складні передвиборчі баталії, Куліч не перестає займатися господарськими питаннями області та комунікує з громадянами, про що прозвітував на власній нещодавній прес-конференції.

Зокрема, як свідчать її матеріали, за перші 100 днів Кулічу вдалося налагодити процес кадрових призначень в області (6 голів РДК призначено, 6 – перепризначено, щодо ще 6 – подано документи до КМУ), забезпечити замовленнями такі оборонні підприємства Чернігівщини, як ПАТ «ЧеЗаРа», ТОВ «ТАН», «Сівертекс», «Український кардан», а також провести більше 50-ти колективних звернень і сприяти розгляду майже 2 тис. листів тощо. Водночас, звітуючи про відкритість та пряму комунікацію з громадянами, Куліч таки не виконав власну обіцянку щодо продовження роботи його громадської приймальні на вул. Полуботка. Як повідомили телефоном активістам «Слова і Діла» в Чернігівській ОДА, там не володіють інформацією про функціонування приймальні губернатора за вищевказаною адресою. Крім того, телефон, що раніше був закріплений за приймальнею, наразі відключений.

Нагадаємо, що раніше ряд чернігівських експертів, серед яких – політичний експерт Сергій Соломаха, одним із пріоритетних завдань Куліча визначили «адекватні кадрові призначення керівників обласного та районного рівнів, руйнування корупційних схем у Чернігові, припинення процесу монополізації земельних угідь, активізацію використання місцевих альтернативних енергоресурсів» та інші. Та після перших 100 днів можна говорити про те, у їх реалізації Куліч не надто просунувся й до їх вирішення ще далеко. Хто знає, можливо, після оголошення результатів довгоочікуваних довиборів увага влади як в центрі, так і на місцях, більше зосередиться на локальних проблемах місцевих громад, а не загальнополітичній риториці.

З повним переліком обіцянок усіх українських губернаторів, а також з їх позиціями в загальному рейтингу відповідальності голів ОДА можна ознайомитися на веб-порталі «Слова і Діла» в розділі «Губернатори».

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: