Нацбанк не зобов'язаний утримувати курс на рівні 21-23 гривень за долар — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Національний банк дійсно оголосив про вільне курсоутворення, але у разі різких коливань буде вводити обмеження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи можливі зміни в курсовій політиці.

«Нацбанк оголосив про вільне курсоутворення, тому курс може бути будь-яким. Але на сьогоднішній день всі прогнози зводяться до того, що курс буде триматися в рамках 21-23 гривні за долар. Цей валютний коридор — умовний, тому що Нацбанк не зобов'язаний утримувати курс в цьому проміжку. Але з іншого боку, якщо будуть передумови до різких стрибків, Нацбанк, щоб зменшити коливання, буде змушений приймати відповідні обмеження, тому що ситуація змінилася і вимоги вже інші», — розповідає аналітик.

На його думку, у разі дефолту у нас залишаються ті гроші, які ми повинні були виплатити, тому це лише збільшує кількість валюти в країні.

«Водночас існує психологічне сприйняття не так бізнесом, як населенням слова «дефолт» як чогось негативного. Багато хто сприймає дефолт як те, що призведе до девальвації гривні. Насправді, на сьогодні причин для девальвації немає. Дефолт є черговою страшилкою», — пояснює Жолудь.

Відзначимо, що Національний банк знизив офіційний курс до 22,1 гривні за долар.

Нагадаємо, минулого року глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що Національний банк України більше не буде штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: