Яким буде курс долара влітку? – експерт

Читать на русском

Зараз на валютному ринку дійсно спостерігається відносна стабілізація, але вона має штучний характер.

Експерт поділився міркуваннями стосовно валютної ситуації, що склалася, та висловив припущення, яким може буде курс валют влітку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, аналізуючи ситуацію на валютному ринку та прогнозуючи, як може змінитися курс долара влітку.

«Зараз ми спостерігаємо відносну стабільність на валютному ринку, але вона достатньо умовна та має штучний характер. На валютних ринках зберігаються істотні адміністративні обмеження, введені Нацбанком. Особливо впливають на валютний курс обмеження з продажу валютної виручки та виведення депозитів. У таких умовах говорити про остаточну стабілізацію валютного курсу не можна. Найближчі два місяці ситуація на валютних ринках дійсно буде досить стабільною, але потім все може змінитися», – розповідає спеціаліст.

За його словами, в нинішніх обставинах робити прогнози на майбутнє досить складно, тому що ескалація конфлікту на сході України може різко змінити сприятливі тенденції останніх тижнів.

«Якщо активізується загроза агресії або ж Нацбанк почне, як обіцяє, відпускати адміністрування, то є ризик девальвації. В нинішньому «законсервованому» стані, звісно, коливання валют не мають бути значними. Проте передумови для того, щоб Нацбанк відпустив адміністрування, є, тому що резерви наповнились, відбулась умовна стабілізація на споживацьких ринках. В таких умовах Нацбанк може послабити адміністрування», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, він зазначив, що найнеобхіднішою умовою для стабільного курсу є мир на сході України.

Нагадаємо, в грудні минулого року прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що середній курс гривні до долара в проекті Держбюджету-2015 буде становити 17 гривень і уряд зробить все, щоб утримати курс. Пізніше Бюджет переглянули і заклали новий курс – 21 грн/дол.

Наприкінці лютого на закритті міжбанківського валютного ринку середній курс долара склав 32-33,5 гривні. На чорному ринку долар пропонували на рівні 36-40 гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: