The Guardian: за рівнем корупції Україна нагадує Пуерто-Рико

Читать на русском
Україна сьогодні опинилася під крилом Міжнародного валютного фонду, а Пуерто-Рико, американська територія, яка потребує допомоги Конгресу, щоб залагодити справи з кредиторами, перебуває у вільному падінні.

Греція – не єдина країна в світі, що перебуває на межі банкрутства. Україна і Пуерто-Рико теж переживають дуже серйозні неприємності. Україна сьогодні опинилася під крилом Міжнародного валютного фонду, а Пуерто-Рико, американська територія, яка потребує допомоги Конгресу, щоб залагодити справи з кредиторами, перебуває у вільному падінні.

Про це пише в своїй статті оглядач The Guardian Філліп Інмен, передає «Слово і Діло».

Україна

11 березня МВФ оголосив про надання Києву пакету допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів, включано з 17,5 мільярдами доларів нових кредитів і списанням старих у розмірі від 15 до 20 мільярдів доларів. Ці кошти були покликані пом'якшити кризу, зумовлену роками корупції та хабарництва, що зруйнували економіку. Кроки ЄС з включення України до сім'ї спровокували громадянську війну на сході країни.

Новій владі довелося мати справу з війною, корупцією, інфляцією, валютою, що знецінюється, скороченням ВВП і втратою Криму, зайнятого проросійськими сепаратистами. На початку цього року зовнішній борг України досяг суми в 73 мільярди доларів.

Київ умовив МВФ перевести першу частину фінансової допомоги в розмірі 1,8 мільярда доларів минулого місяця, але питання списання боргів раніше обговорюється. Кредитори вважають, що в результаті цього кроку просто збагатиться маленька група олігархів. П'ять найбагатших людей України, можливо, і втратили минулого року 9,7 мільярда доларів, але вони, як і раніше, володіють основними підприємствами країни і приватним бізнесом, який спричинив мільярдні борги.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель поставила завдання з порятунку 44-мільйонного населення України на чолі своїх пріоритетів. Але вона виявилася безсилою перед обличчям агресії, підтриманої Росією. Зрив перемир'я між проросійськими сепаратистами і українськими військами призвів до того, що сотні заводів і незліченна кількість сільськогосподарського обладнання згоріли або стали непотрібні.

МВФ старанно робить хорошу міну за дуже поганої гри, стверджуючи, що Київ відновлює контроль над економікою чи, принаймні, над її західною частиною. Але спостерігачі ставляться до ситуації скептично і вважають, що керована олігархами корумпована країна навряд чи зможе відновити свої сили без припинення війни.

Пуерто-Рико

У багатьох сенсах становище карибського острова гірше за справи в Україні, хоча з гуманітарної точки зору все не так погано, як на сусідньому Гаїті. За словами губернатора Алехандро Гарсії Падільї, борги острова склали 72 мільярди доларів, і уряд не знає, як їх виплачувати.

Звичайно, каже він, Пуерто-Рико намагатиметься укласти нові угоди з кредиторами і домовитися з ними про відстрочку платежів. Це може призвести до ускладнень у відносинах з Конгресом США, який допустив зростання боргів.

Звіт, підготовлений цього року Урядовим банком розвитку, який відповідає за аудит і розвиток залежних територій США, і написаний колишнім співробітником МВФ, говорить: «Структурні проблеми, економічні потрясіння і слабке управління суспільними фінансами породили десятиліття стагнації, негативною міграції та боргу. Фінансові ринки спочатку не помічали цих реалій, але потім відрізали Пуерто-Рико від нормального доступу до ринку. Криза набуває загрозливих масштабів».

Проблеми почалися 10 років тому, коли скоротилися обсяги туризму, а уряд почав збільшувати бюджет. Фінансова криза додатково погіршила ситуацію. Не маючи необхідних сил для скорочення витрат, міністерство фінансів безпорадно спостерігало за постійним зростанням бюджетного дефіциту. Другим фактором, що погіршує ситуацію, стали умови, на яких Пуерто-Рико веде торгово-економічну діяльність з США, в тому числі правила торгівлі та інвестицій. Ці правила були встановлені після того, як США витіснили з острова іспанців у 1898 році. Акт Джонса від 1920 року вимагає, щоб порти Пуерто-Рико приймали тільки американські кораблі, забороняючи прямі контакти з латиноамериканськими країнами і надаючи американським судноплавним компаніям практично повний контроль над цінами.

Уряд спробував виправити фінансове становище, підвищивши місцеві податки на Пуерто-Рико. Це принесло тимчасове полегшення, але потім зросла вартість життя, і більшість підприємств закрилися. Місцевим жителям доводиться платити в казну 33% своїх доходів – і це при захмарних цінах на такі основні товари, як молоко і бензин. Це призводить до зубожіння більш ніж 3,6-мільйонне населення острова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: