Рада Європи нав'язує Україні особливий статус Донбасу – експерт

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Рада Європи не має права нав'язувати Україні будь-які зміни до Конституції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист-міжнародник Олександр Мережко, аналізуючи заяву Генсека Ради Європи про те, що Україні необхідно закріпити особливий статус Донбасу в Конституції.

«Річ у тім, що є основні принципи міжнародного права, в тому числі рівності та невтручання у внутрішню політику держави. Це означає, що ніхто не має права говорити Україні, якою має бути Конституція, оскільки це порушення суверенітету. Це суверенне право України вирішувати, якою буде Конституція. Тим більше, це дуже дивно, тому що Україна є жертвою агресії, що визнають Рада Європи та ОБСЄ. Вони, по суті, зараз стають на бік країни-агресора. Це дивно та нелогічно», – розповідає фахівець.

На його думку, на такі заяви потрібно гостро реагувати нашому МЗС. Крім того, Мережко підкреслив, що в Конституції є стаття 158, де йдеться про те, що жодних змін у Конституції не має бути під час воєнного чи надзвичайного стану.

«Навіть з точки зору конституційного права, вже тільки це виключає можливість змін. Насправді, немає правового зобов'язання, щоб Україна вносила зміни до Конституції щодо створення особливого статусу. Якщо така необхідність з'явиться, то це можна зробити на підставі спеціального окремого закону», – пояснює юрист.

Підсумовуючи, він зазначив, що виходити треба з того, що мова йде про війну. «ЛНР» і «ДНР» не існує, всі знають, що це ширма. Створювати особливий режим для окупованих РФ територій – абсурдно. Це все регулюється Женевською та Гаазькою конвенціями.

Нагадаємо, днями у Верховній Раді від імені Президента був зареєстрований законопроект про внесення змін до Конституції України, в якому не знайшлося місця положенням про особливий статус окупованих районів Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: