Європа і США мають особисту домовленість щодо вирішення конфлікту на Донбасі – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Обама – людина послідовна, і США не постачатимуть зброю в Україну, поки Європа не вичерпає всі свої можливості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи повідомлення про те, що Україна веде переговори зі США про постачання важкого летального озброєння.

«Згоди на поставки важкого летального зброї від Америки Україна не отримає. Президент Обама – людина послідовна і знає кілька речей. Перше: крім російсько-українського конфлікту, є російсько-американський політичний конфлікт. Завдання Америки – не опинитися втягнутою у військовий конфлікт на російсько-українському кордоні. Тому до тих пір, поки Америка не вичерпала всі інші методи впливу, вона не постачатиме зброю Україні», – розповідає Федута.

За його словами, існує індивідуальна домовленість США та Європи. Питаннями мирного врегулювання російсько-українського конфлікту займається Європа.

«Другий аспект полягає в тому, що США до того, поки Європа не вичерпає всі свої можливості, не будуть вплутуватися в це. Незважаючи на розбіжності всередині самої Америки щодо питання України, ніхто не хоче посилення війни. З цієї точки зору, позиція Обами цілком виправдана», – пояснює експерт.

Водночас начальник аеромобільних військ ЗСУ (1998-2005), полковник запасу Іван Якубець додав, що окрім США, Україна також може розраховувати в питанні поставок озброєння на Великобританію, Англію, Прибалтику та Польщу. У першу чергу Україні необхідні стратегічні ракетні комплекси, тому що буде ще одна активна війна.

Нагадаємо, що ще взимку цього року народний депутат України Андрій Тетерук заявив, що найближчим часом Україна отримає зі США антимінні батареї та зброю, що буде допомагати вести оборонну війну.

Зазначимо, більшість країн ЄС не підтримують ідею надання Україні летального озброєння. Президент США Барак Обама також поки не прийняв рішення про надання Україні такої зброї. Як раніше повідомлялося, його рішення залежатиме від розвитку ситуації на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: