Експерт: Одеська митниця – центр контрабандних схем, де працюють цілі клани

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

У митників не має бути спокуси компенсувати мізерну заробітню плату такими зложиваннями, як контрабанда.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи заяву Президента про те, що потрібно повернути кримінальну відповідальність за контрабанду.

«З контрабандою потрібно боротися жорсткими методами. Західний кордон і особливо Одеська митниця традиційно є найбільшими осередками контрабанди. Останнім часом проблема виникла на Сході через те, що там неконтрольований кордон. На сьогодні більша частина кордонів є проблемною, але Одеса – центр таких контрабандних схем, і там існують цілі клани, які спеціалізуються на контрабандних операціях. В Італії, зокрема в Неаполі, також процвітає цей бізнес, але там з ним борються», – розповідає експерт.

За його словами, щоб протидіяти контрабанді, потрібні відповідні інтегровані інформсистеми, які відстежують оборот всіх товарів. По-друге, має бути налагоджена митна статистика та митне оформлення відповідно до стандартів з ЄС.

«Контрабанду ж легально везуть через митницю, але оформлюють не під тією групою, яку реально представляє цей товар, а при цьому його проводять під тим, що не підпадає під вищий рівень мита. У митників не має бути спокуси компенсувати недостатню зарплату такими зловживаннями. Крім того, контрабанду везуть через подорожчання певних товарів. Завезення за рахунок контрабанди – уникнення певних сплат податків і здешевлення товару», – пояснює Сіденко.

Водночас юрист Віктор Колісник наголошує, що у Великій Британії Держбюджет на третину формується за рахунок митних зборів. Україна втрачає сотні мільйонів через декриміналізацію такого злочину, як контрабанда.

«У 2011 році кримінальна відповідальність була скасована за ініціативи тодішньої влади, яка створила безпрограшний варіант, щоб особа, що перетинає кордон з нелегальним товаром, нічим не ризикувала. Так воно й було. Зараз у Порошенка, відповідно до статті 93 КУ, є всі важелі на правах Президента внести законопроект й не закликати депутатів, а через власний авторитет наполягати на ньому», – підсумував юрист.

Зазначимо, Петро Порошенко підкреслив, що за його дорученням на південному кордоні буде створено новий митний термінал і новий прозорий офіс якісних некорупційних послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: